Diyarbakır’da patlama: Yaralılar var Diyarbakır’da patlama: Yaralılar var
 Bağlar Belediyesi tarafından yaklaşık 3 yıl önce başlatılan program çerçevesinde 11 temizlik görevlisi kadın istihdam edildi. Çoğu anne olan temizlik görevlileri, sabahın erken saatlerinden itibaren ilçe geneline yayılarak temizlik çalışmalarına başlayıp, akşam saatlerine kadar ilçedeki temizlik çalışmalarını yürütüyor. Bir yandan evlerindeki işlerle uğraşan kadınlar, ilçede görevli erkek temizlikçilerin egemenliğine son verdiklerini belirterek, bu işi onlardan daha iyi ve istekli yaptıklarını belirtiyorlar. Temizlik işçilerinden 8 çocuklu 33 yaşındaki Naciye Ete, eşi çalışmadığından dolayı evin geçimini tek başına üstlenmiş durumda. 7 çocuğunu okula gönderen Naciye Ete, eşinin çalışmadığını, bir buçuk yıldan beri bu işi gururla yaptığını söyleyerek, "Ben bu işten çok memnunum. İnsanlar bize dua ediyor temizlik yaptığımız için. Vatandaşların bir çoğu erkeklerin bu işi yapmaması gerektiğini, temizliği kadınların daha iyi yaptığını söylüyor. Hep olumlu tepkiler alıyoruz. Bu işi yapmak ayıp değil, severek yapıyoruz. Hırsızlık yapmak, dilencilik yapmak ayıptır. Biz yaptığımız işle gurur duyuyoruz. Bize bu işi verenlere teşekkür ederiz" dedi. 
4 çocuklu 43 yaşındaki Aysel Kılıç da 3 yıldan bu yana bu işi yaptığını ifade ederek, "Bu işi erkeklerden daha iyi yapıyoruz. İlk başladığımız zaman farklı tepkiler geliyordu. Ama şu an vatandaşlar bize alıştı. Çok memnunuz. Eşim çalışmıyor, 4 çocuğuma da ben bakıyorum. Çalışmak ayıp değil" diye konuştu. 
5 çocuk annesi 37 yaşındaki Belkıse Demir’in de diğer arkadaşları gibi eşi çalışmıyor. 5 çocuğun, eşinin ve kendisinin geçimini sağladığını dile getiren Demir, "1992 yılında köyden göç ettik. 3 seneden beri bu işi yapıyorum. Bu işi severek yapıyoruz. Genelde bu işi yapmaktan memnunum ama zorlukları da var. Biz bu işi erkeklerden daha iyi yaptığımızı düşünüyoruz. Her gün geçen binlerce vatandaştan olumlu tepkiler alıyoruz. Bize dua ediyorlar ve aldığımız paranın bize helal olduğunu belirtiyorlar" şeklinde konuştu.
Vatandaşlardan Sedat Batur da, temizlikçi kadınlardan çevredeki herkesin memnun olduğunu, işlerine sadık olduklarını belirterek, bu görevde erkeklerden daha başarılı olduklarını kaydetti.

"KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA İYİ BİR SONUÇ ÇIKARDI"
Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Aslan Acer, Bağlar Belediyesi olarak kadın çalışmalarına ayrı bir önem verdiklerini, toplumsal cinsiyet rollerini yıkmaya yönelik de çok fazla adım attıklarını dile getirdi. Kadınların her türlü çalışmayı başarıyla yürütebileceğine inandıklarını ve bunun için model projeler ürettiklerini aktaran Acer, "Kadınların temizlik yapabileceği noktasında, sürücülük yapabileceği konusunda model olabilecek projeler başarıyla hayata geçti. Kadın temizlikçi arkadaşlarımız bu işi yaklaşık 3 yıldır başarıyla yürütüyorlar. Bu işe başlarken bir çok kişinin kafasında kadınlar sokakta temizlik yapabilirler mi diye soru işaretleri vardı. Bizim de iddiamız; kadınlar evde çok rahat temizlik yapabiliyorsa neden aynı işi sokakta da yapmasın. Hem gelir getirici bir iş olarak da bunu yapabilirler iddiamız vardı. Şu an iddiamızın haklı çıktığını görmek bizi çok sevindiriyor. İlk etapta bazı çevreler tarafından yadırgandı. Kısmi bazı tepkilerde geldi ama bunlar kadınların dirençli çalışması, kararlı duruşu sayesinde çok kısa sürede aşıldı. Kendilerini ispatladılar bu konuda. Çevrede bunu kabullendi. Erkekler yapabiliyorsa kadınlar hayli yapabilir. Kadınlar erkeklerden çok daha iyi bir sonuç çıkardı. Bu bizi ayrıca mutlu etti" ifadelerine yer verdi.

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim