İki kız kardeş gölde boğuldu İki kız kardeş gölde boğuldu
KTO Karatay Üniversitesi ile Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği panelin moderatörlüğünü KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan yaptı. Panelde bir konuşma yapan Prof. Dr. Ünüsan, "Geçmişte pazar, Avrupa pazarı zannedilirdi. Bu nedenle turizmde çok büyük hatalar yaptık. Bu sefer de Türkiye’ye turist gelmedi. Şimdi tabi Allah’a şükür bunları aştık. Tabi bu hizmet sektörü ama bir de kuşkusuz emtia sektörü var, ürünler var. O anlamda bu yönde de daha bilgi odaklı olmak zorundayız” dedi.
Panelde “Uluslararası ticarette rekabet istihbaratı” konusuna değinen Doç. Dr. Murat Canıtez ise, ticari istihbarat konusuna Amerika başta olmak üzere batı dünyasının ciddi anlamda yatırım yaptığını belirterek, “1930’lu yıllarda Amerika’nın ticari istihbarata ciddi anlamda bir yatırım yaptığını görürsünüz. Özellikle bizim yansıma veriler dediğimiz karşı verilerin de incelenmesiyle kim hangi konuda neler söylüyor, bunları ortaya çıkarıp en azından mutlak doğruyu, en yakın doğruyu yakalamayı ona göre ticari stratejik adımları atmak bizim için önemli” dedi.

“DÜNYA’DA HİPER REKABET VAR”
Öğretim Görevlisi Yaman Koç da yaptığı sunumda, dünyadaki rekabetin tanımlanmasının hiper rekabet olarak adlandırıldığını kaydetti. Hiper rekabetin olduğu her yerde bunun tek ilacının ticari istihbarat olduğunu söyleyen Koç, “Eğer dünyada biz hiper rekabetten söz ediyorsak, bunun karşılığında da bir ticari istihbarattan söz ediyor olmamız lazım. 15 sene önce bir hiper rekabet yoktu, rekabet vardı. Artık bunun en üst düzeyine ve artık git gide artan bir rekabet. Bunun tek bir ilacı var. Bu da ticari istihbarat yani rakiplerimizin o trafik yol haritası gibi dünyadaki ticari akışların dünyada nerelere aktığını, bunun azalmakta mı, yoğunlaşmakta mı olduğunu, Amerikan pazarında ne oluyor, Güney Amerika’da ne oluyor? Artık rekabet istihbarat dediğimiz sistematik, bize dünyanın bütününe bakarak tek bir ürün bazında dünyadaki hangi pazarlara girmemiz gerektiğinin bilgisini ve daha da öte bunun operasyonel anlamda da istihbaratını oluşturan bilgi sistematiğidir” diye konuştu.
Yapılan sunumların ardından panelistler öğrencilerin ve katılımcıların sorularını cevapladı. Panele, akademisyenler, ASKON yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

Editör: TE Bilişim