Mersin’de uzun yıllardır heykel sanatçılığı yapan Hasan Canel, Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında tiyatro sanatçısı Erdem Gündüz tarafından bir eylem biçimi olarak başlatılan ve kısa sürede tüm yurda yayılan ’Duran Adam’ın küçük heykelini yaptı.

Heykellerinde tema olarak genellikle kadın ve doğurganlık konularını işleyen heykeltıraş Hasan Canel, ’Duran Kadın’ heykeli diye başladığı çalışmalarına ’Duran Adam’ heykeli yaparak tamamladı. ‘Duran Kadın’ heykeline halen devam eden Canel’in ‘Duran Adam’ heykeli insanlar tarafından ilgi görüyor. Heykelle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Hasan Canel, kendisinin 26 yıl Mersin’de resim öğretmenliği yaptığını söyledi. O süreçte de çalışmalar yaptığını belirten Canel, "Tabii o süreçte ki çalışmalarımız organize değildi. Daha çok taslaklar halinde, soyut çalışmalar halindeydi. Daha çok insan figürü şeklinde konuları tercih ediyorduk. Daha sonraki yıllarda bu birikimleri değerlendirmek anlamında ya da sunmak anlamında ahşap yontmaya başladım. Ahşap yontarken de kadın ve kadının doğurganlığı üzerinde yoğunlaştım. Kısa bir süre önce sanat sokağında bir ahşabı yontarken çevreden geçen insanlar "Bundan ortaya ne çıkacak" diye sorduklarında, bende kendilerine ’Duran Kadın’ olacak diyordum. Çevredeki insanlarda bir de ’Duran Adam’ heykeli yap dediler. Bende bunu yapmaya karar verdim ve yaptım" dedi.

Yaptığı takıları, Dubai’ye pazarlıyor Yaptığı takıları, Dubai’ye pazarlıyor

"ÇOĞUMUZ GEZİ PARKI OLAYLARINA BAKARKEN POLİTİKA YA DA SİYASİ BİR YAPIYI ÖN PLANA ÇIKARDIK"

Gezi Parkı olaylarına bakarken birçok insanın politika ya da siyasi bir yapıyı ön plana çıkardığını ifade eden Canel, "Aslında ben birazda bu tür olaylara bakarken farklı pencerelerden bakmayı istiyorum ya da öyle düşünüyorum. Yani bir karşı duran kişinin gözüyle olaya bakıyorum. Bir Gezi Parkı eylemi yapanlar var, bir de mevcut iktidarın olduğu bir karşı taraf var. Şimdi aslında orada demokrasiyi sindirmiş olsaydık bu ülkede belki de mevcut iktidar bu olaylardan pay alacaktı. Gidip o insanlarla karşı duruşlarının nedenlerini soracaktı, birlikte oturup bazı şeyleri paylaşacaktı, belki yanlışın ya da onların eylemlerinin yanlış olduğunu en azından bilip ya da öyle düşünüp birlikte oturup bir çözüm üretilseydi, tabi ki bu sonuçta insanların öldüğü, sakat kaldığı ve cepheleştiği bir ortam olmayacaktı ve sonuçta Türkiye kazanacaktı. Fakat şimdi geldiğimiz noktada Türkiye kazanmadı, herkes kaybetti" diye konuştu.

Gezi Parkı eylemcilerinin polis tarafından dağıtıldığını hatırlatan Canel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlar bir sürü olumsuzluklarla gündeme geldi ama o arada çok masumane bir duruşla, bir tiyatro sanatçısının ’durarak’ tepkisini vermesi ya da dikkat çekmeye yönelik bir davranışa bile müdahale edildi. Türkiye gündemine bir anda oturdu. Böyle olunca da bu olaydan etkilenmemek mümkün değildi. Orada ortaya konulan eylem biçimi bir yerde duran ve hiç konuşmayan, yürümeyen, bağırmayan ve çağırmayan bir insan. Tabi çok değişik bir davranış geldi. Görünce de acaba bunu nasıl ifade edebilirim diye düşünürken bir ’duran adam’ bire bir Taksim’deki duran kişiden ziyade kişiyle özdeşleştirmeden ama olay oradan kaynaklandığı için onu yapmaya başladım. Adını da ’Bir Duran Adam’ koydum."

Canel, normalde kadın figürlerini 15-20 günde yaptığını ancak ’Duran Adam’ heykelini 4 gün gibi kısa bir sürede tamamladığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim