Dünyanın en büyük uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST- 2024 Adana’nın hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Yediden yetmişe tüm teknoloji severlerin heyecanla beklediği TEKNOFEST’in akademik paydaşları arasında yer alan Ege Üniversitesi de TEKNOFEST  2024 için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda “TEKNOFEST 2024 Yarışmaları Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantıya EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) TEKNOFEST İzmir İl Sorumlusu Banu Aras, Ege Üniversitesi TEKNOFEST, Ulusal ve Uluslararası Projeler Komisyonu üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Ersan, “Türkiye'deki teknoloji ve inovasyon ekosistemini desteklemek amacıyla başlatılan TEKNOFEST, Türkiye'nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivalidir. Malum olduğu üzere TEKNOFEST, ülkemizde milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kurum ve kuruluşun paydaşlığıyla düzenleniyor. Burada yüzbinlerce gencin hayallerini gerçekleştirmesi için farklı disiplin ve kategorilerde yarışmalar düzenleniyor. Hava gösterileri yapılıyor. Yüzlerce teknoloji firmasının ürünlerini sergilediği stantlar kuruluyor. Çeşitli konularda organize edilen söyleşiler yapılıyor. Bütün bu etkinlikler, Türkiye'nin kendi teknolojisini üreten ve dünyaya ihraç eden bir ülke haline dönüşmesi için toplumda bir farkındalık oluşturuyor. Sonuçta bu organizasyon, ülkemizde hak ettiği ilgiyi görmenin yanında tüm dünyada büyük yankı uyandırıyor” dedi.

“Hedefimiz 2024 yılında en az 100 takımla başvuru yapmak”

Prof. Dr. Ersan, “Cumhuriyetimizin 100. yılında üç büyük şehrimizde, İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenen TEKNOFEST 2023'de 81 il ve 96 ülkeden 333 takım ve 1 milyon yarışmacı başvurusuna ulaşılmış ve toplamda 4.5 milyondan fazla ziyaretçi ağırlanarak yeni bir rekora imza atılmıştır. Milli Teknoloji Hamlesini gerçekleştirme hedefine katkı sağlamak için başlatılan bu organizasyon artık dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali haline gelmiştir. Dünyadan ve ülkemizden her yıl katlanarak artan bu ilginin kısa zamanda somut çıktıları olmuştur ve bundan sonra da olacağına şüphe yoktur. Tüm ülkede olduğu gibi üniversitemiz öğrencilerinin de TEKNOFEST’e olan ilgileri her yıl artmaktadır. Özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak'ın 2021 yılında üniversitemizde bir TEKNOFEST komisyonu teşkil etmesi, etkinlikler düzenlenmesi, başvuru yapan takımlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması için özel bir bütçe tahsis edilmesi, finale kalan takımlarımız için laboratuvar ve atölyelerin oluşturulması bu ilginin artmasında önemli etken olduğu kanaatindeyim. 2024 yılındaki hedefimiz ise en az 100 takımla başvuru yapmaktır. Üniversitemiz öğrencilerinin TEKNOFEST’e olan ilgilerinin artması ve konu hakkında bilgi sahibi olabilmeleri adına bu türden etkinlikleri çok önemsiyoruz. Bu sebeple etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı

“Ege Üniversitesi bizler için çok kıymetli”

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) TEKNOFEST İzmir İl Sorumlusu Banu Aras ise, “Bu yıl TEKNOFEST 2024 Adana’da ‘TEKNOFEST ile Gelecek Sensin’ temasıyla düzenlenecek.  Herkesin heyecanla beklediği bu festivalde birçok paydaşımız var ama bu paydaşlarımız arasında yer alan Ege Üniversitesi bizler için çok kıymetli. Bu işi bu kadar gönülden sahiplenmeniz bizler için gurur verici. Ayrıca hem gönüllülerimiz hem de İzmir ekibimize destekleri için çok teşekkür ediyorum” dedi. Aras, toplantıda yaptığı sunumda Adana’da düzenlenecek olan TEKNOFEST kapsamında yer alacak yarışmalar ve T3 Vakfı bünyesinde teknolojinin geliştirilmesine yönelik yapılan programlar hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürütücülüğünde 10’uncu festivalini gerçekleştirecek olan TEKNOFEST kapsamında “Akıllı Ulaşım Yarışması”, “Biyoteknoloji ve Ulaşım Yarışması” , “Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması”, “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması”, “Hyperloop Geliştirme Yarışması”, “Psikolojide Teknolojik Uygulamalar Yarışması” gibi pek çok kategoride yarışmalar düzenlenecek. Yarışmalar ile ilgili detaylı bilgiye teknofest.org adresinden ulaşılabilecek.

 “TEKNOFEST ile Gelecek Sensin” mottosuyla prestijli yarışmalarda yüksek performans sergileyecek teknoloji tutkunlarına 30 milyon TL ödül ve 55 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği sağlanacak. Her yıl bir önceki yıla göre daha fazla yarışma kategorisinin açıldığı ve Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları olan TEKNOFEST teknoloji yarışmaları bu yıl 46 ana kategori, 117 alt kategoride düzenlenecek. TEKNOFEST 2024 teknoloji yarışmalarına başvurular 20 Şubat 2024 tarihine kadar yapılabilecek.

Editör: Ajans Ekip