ESHOT’a kalite tescili ESHOT’a kalite tescili
İzmir Valisi Mustafa Toprak hayata proje çerçevesinde birçok başarı öyküsüne imza atacaklarını ifade etti. 
İzmir Eko-Verimlilik (Temiz Üretim) Programı basın toplantısı İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası toplantı salonunda gerçekleştirildi.
2014-2023 İzmir Bölge Planı’nda belirtilen sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda kaynakların verimli kullanılması önceliğinden hareketle İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) eko-verimlilik (temiz üretim) faaliyetlerine hız verdi. Bu kapsamda İZKA, eko-verimlilik (temiz üretim) konusunda teknik kapasite ve destek programı yürütme tecrübesine sahip Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) güçlerini birleştirdi.
“BAŞARI ÖYKÜLERİ OLUŞTURACAĞIZ”
İzmir Eko-Verimlilik tanıtım toplantısında konuşan İZKA Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir sanayisinin genel çevre karnesi hakkında bilgi vererek, İzmir’de sanayide kullanılan su miktarının toplam su miktarının yaklaşık yüzde 10’u kadar olduğunu, elektrik tüketim miktarının İzmir’de 2 bin 91 KWH ile Türkiye ortalamasının yaklaşık iki katı olduğunu ve İzmir’de üretilen tehlikeli atık miktarının tüm Türkiye’deki tehlikeli atık miktarının yüzde 25’ini oluşturduğunu aktardı. “Bu verilerden yola çıkarak sanayi kaynaklı kirliliği hem çevresel hem de ekonomik sürdürülebilirliği sağlayarak önlemek ve verimliliği artırmak yönünde eko-verimlilik uygulamanın öncü şehri İzmir’de uygulayacağız diyen Vali Toprak, programla birçok başarı öyküsüne imza atacaklarını söyledi.
ENERJİ, HAMMADDE VE SUDA VERİMLİLİK SAĞLANACAK
Çevresel sorunların ortaya çıkmasında bütünleşik adım atılmasını gerektiğini söyleyen Toprak, temiz üretim ile enerji, hammadde, su kullanımının daha verimli hale getirilebileceğini dile getirdi.
Ekonomik ve çevresel verimliliğin aynı anda sağlanacağını söyleyen Toprak şu bilgileri verdi: “İzmir’in var olan kaynaklarını en etkin şekilde kullanılabilmesi kaynak kullanımda bilinç ve sorumluluğu artırarak gelecek nesillerin yaşam kalitesine sahip çıkma sorumluluğuyla bir plan hazırladık. Planda sürdürülebilir üretim, İzmir için en temel öncelik olarak ele alındı. İzmir sanayisinde eko verimlilik alanında başarı hikayelerinin yaratılması yoluyla temiz üretim uygulamalarını bölgede yaygınlaştırılması gerekmektedir. Tüm bu doğrultuda sanayide eko verimlilik uygulamasının yaygınlaştırılması için yeni bir model geliştirildi. Yeni modelle öncelikle temiz toplum yaratılması için üretim iyileştirilmeleri tespit edilecek. Sonrasında üretim faaliyetlerinin uygulanması sağlanacak. Uygulamaların gerçekleştirilmesinin öncesi ve sonrası üretim süreçlerine ilişkin ilk ve son değerler sürekli izlenecek. Pilot uygulamaların çevresel performans ve yönetim verimliliği üzerindeki etkisi de değerlendirilecek. Böylelikle TTGV ile vakfımızın çalışmaları ile birlikte İZKA işbirliğinde İzmir’de başarı hikayeleri oluşturacağız.”
TTGV Başkanı Cengiz Ulutav ise işbirliğinin özel sektör ve kamu ile yapılan örnek bir çalışma olduğuna dikkat çekerek, “Son 40 yılda teknoloji, teknoloji için çalıştı. Önümüzdeki 20 yıl teknolojiyi somutlaştırma dönemi olacak. Teknolojiyi hayatın içine sokarak verimliliğini artıracağız. Ege Bölgesi ve İzmir teknolojinin gerçek hayata geçmesi için büyük potansiyele sahip” bilgisini verdi.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ile güçlerini birleştiren İZKA; eko-verimlilik konusunda pilot uygulamaları hayata geçirmek üzere ortak bir program oluşturdu. Eko-verimlilik etüt çalışmaları sayesinde temiz üretimin sağlanması için yapılması gerekli üretim iyileştirmelerinin tespit edileceği ve ilgili temiz üretim faaliyetlerinin önerileceği pilot uygulamalar İZKA ve TTGV desteğinden faydalanabilecek. Toplamda 500 bin TL’lik Ajans (hibe) desteği yanı sıra 1 milyon TL’lik TTGV (geri ödemeli) desteği de pilot uygulamaların başarı hikayesine dönüşmesi için kullanılacak.

Editör: TE Bilişim