Megastar Tarkan ve Ceza İle Unutulmaz Bir Fanta Fest Sizi Bekliyor Megastar Tarkan ve Ceza İle Unutulmaz Bir Fanta Fest Sizi Bekliyor
Artan sanayileşme ile birlikte özelikle birçok sektörü bünyesinde barındıran OSB'lerde üretilen atık sular, doğru yönetilmediği takdirde doğal kaynakları günden güne artan bir hızla kirletiyor. Buna karşılık 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca, endüstriyel nitelikli atık suların OSB yönetiminin belirlemiş olduğu kriterler uyarınca arıtılması ve sonrasında Organize Sanayi Bölgesi kanalizasyonuna deşarj edilmesi gerekiyor.
Rotogravür silindir işleme sektöründe her alanda öncü faaliyetleriyle tanınan Enternasyonel Gravür A.Ş., kapasite artırım yatırımlarına paralel olarak eski arıtma sistemini kullanım dışı bıraktı ve 200 metre kare alana kurulu, 60 metre küp/gün kapasiteye sahip yeni arıtma sistemini devreye aldı. İnşaat çalışmaları Ocak 2013’te tamamlanan yeni atıksu arıtma tesisi, kurulum ve devreye alma işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte tam kapasite ile çalışmaya başladı. Böylece ilk etapta bertarafa gönderilen atık miktarı yarıdan fazla oranda azaldı; atık suda ölçümlenen pH ve askıda katı madde standart değerler dahilinde; bakır, krom, çinko, nikel gibi çeşitli kimyasalların oranları ise limit değerlerin yüzde 5’inin dahi altında gerçekleşti.
Hem yasalara uyum konusunda gösterdiği özen, hem de çevreye saygısıyla öne çıkan Enternasyonel Gravür A.Ş.’nin devreye aldığı yeni arıtma tesisi, PLC kontrollü SCADA otomasyon sistemi ile izleniyor, böylece insan müdahalesi ihtiyacını en alt seviyeye indirilerek iş sağlığı ve güvenliği risklerini minimize ediyor. Yeni arıtma sistemi kimyasal arıtma yöntemiyle çalışıyor. Arıtma tekniği yönünden İzmir’de bir ilk olma özelliği taşıyan tesisin 845 bin TL’ye mal olduğu belirtildi. Yeni arıtma sisteminin, çevreye sağladığı katkıların yanı sıra işletmeye de kısa süre içinde atık yönetimi maliyetlerinde önemli bir tasarruf sağlayacağı ve yatırım maliyetini 6 yıl içinde amorti edeceği kaydedildi. Tesiste üretim kaynaklı tüm atık suların yanı sıra, kimyasal kaplama esnasında kullanılan çözeltiler de bertaraf edilebilecek.
Çevre sorumluluğu bilinciyle ve Ege Orman Vakfı gibi çevresel sosyal sorumluluk çalışmalarıyla tanınan Bakioğlu Holding çatısı altındaki Enternasyonel Gravür A.Ş., sektördeki tüm sanayi kuruluşlarına örnek olacak nitelikte bu yatırımıyla öncülük rolüne devam ederken, doğal kaynakların korunmasına olumu etkisiyle de ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.
Editör: TE Bilişim