Üniversitede afiş gerginliği Üniversitede afiş gerginliği
 Eskişehir Sakarya Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Doç. Dr. Devrim Bektaş, sigara ve alkol kullanaların baş ve boyun kanseri dikkat etmelerini gerektiğini söyledi. 
Baş boyun kanserlerinin bir çoğunun sigara tüketimiyle yakından ilişkili olduğunu belirten Bektaş, içilen sigara miktarı ve süresi ne kadar fazla ise riskin de o denli artacağını belirtti.
Bulgu ve belirtilerinin çoğu kanser dışı hastalıklarda daha sık görüldüğünü ancak bu bulguların birkaç haftadan daha uzun sürmesi halinde bir doktor tarafından muayene edilmesi gerektiğini belirten Bektaş, hastalıkla ilgili şunları söyledi: "Ağızda düzelmeyen yara veya şişkinlik, Boyunda 2 haftadan daha uzun süredir mevcut olan şişlik, Düzelmeyen kulak ağrısı, Düzelmeyen burun akıntısı, Belli bir sebebi olmaksızın ağız, boğaz veya çenede ağrı, İki haftayı geçen ses kısıklığı, Sigara kullanımı mevcut olup uzun yıllardır ses kısıklığı olan kişilerde bu ses kısıklığının artması, Yutkunmada güçlük gelişmesi, Bir haftayı geçecek şekilde öksürük veya balgamda kan belirmesi, Baş boyun kanserinin tanısıdır. En önemli tanı yöntemi hastanın detaylı olarak direkt ve endokoplarla yapılan muayenesidir. Gerekli görülürse bilgisayarlı tomografi (BT), MR da incelenir. Kesin tanı biyopsi ile konur."

İzmir Haberleri

Editör: TE Bilişim