Foça'yı Festival Sevinci Sardı Foça'yı Festival Sevinci Sardı
Kıyıların yüzde 49’unun yapılaşmaya kapalı olmasının yanı sıra denizel değerlerin korunmasıyla beraber Foça Deniz ve Kıyı Koruma Alanı’nın (DKKA) yıllık değeri 59.5 milyon TL’ye ulaştı. 
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Foça ÖÇK Bölgesi’nde hem ekosistem hem de ekonomik gelişim açısından çok önemli başarılar elde edildi.
SADECE BALIKÇILIKTAN 9.5 MİLYON TL
Akdeniz fokunun yaşadığı ender alanlardan olan Foça’da proje kapsamında hayata geçirilen çalışmalar sonunda önemli kazanımlar elde edildi. Denizel biyoçeşitliliğin sürdürülebilir kullanımına yönelik bu çalışmalarla, balıkçılık konusunda Foça’ya yıllık 9.5 milyon TL ekonomik değer sağlandı. DKKA olması nedeniyle bölgede yürütülen faaliyetler, Foça sularındaki balık verimini arttırdı. Artan bu verim, amatör balıkçıların Foça’yı tercih etme nedenlerinin başında geliyor.
YILLIK EKONOMİK DEĞER YAKLAŞIK 60 MİLYON TL
Foça’da denizel değerlerin korunmasıyla, ekonomik değerler de artış gösterdi. Bu sayede Foça DKKA, yıllık 59.5 milyon TL ekonomik değer üretir hale geldi. Bu miktar içerisinde balık 10 milyon TL, karbon tutma 655 bin TL, erozyon kontrolü 8.5 milyon TL, atık su kontrolü: 1.5 milyon TL ve turizm/rekreasyon 39 milyon TL tutuyor.
SAHİLLER TEMİZ OLUNCA TURİST DE TERCİH EDİYOR
DKKA uygulamalarıyla elde edilen başarı, bölgeye yönelik ziyaretçi tercihlerinde de kendisini gösteriyor. Ziyaretçilerin Foça’yı tercih etme nedenlerinin başında temiz deniz, sahil ve kıyı alanları geliyor. Alanın bu özellikleri, Foça’ya yıllık yaklaşık 39 milyon TL turizm değeri sağlıyor.
YÜZDE 49’U YAPILAŞMAYA KAPALI: EKOLOJİK DENGEDE KİLİT ÖNEM
Akdeniz havzasına endemik olan ve kıyısal alanda yaşayan deniz çayırları/eriştesi (Posidonia oceanica) kıyı erozyonunu engelleme ve karbon tutma özellikleri nedeniyle ekosistem açısından hayati önem taşıyor. Deniz çayırlarına yönelik tehditlerin başında ise yapılaşma geliyor. Foça’da kıyıların yüzde 49’unun yapılaşmaya kapalı olması, bu açıdan adeta hayat kurtarıyor. Deniz eriştesi; kıyı erozyonunu engelleme ve karbon tutma özellikleri ile Foça’ya yıllık 9 milyon TL değer sağlıyor.
Editör: TE Bilişim