13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı 13. Alaçatı Ot Festivali Coşkusu Edis ile Zirveye Çıktı
İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda 20-23 Haziran 2013 düzenlenecek olan Ayakkabı Kış Fuarı 34’üncü kez kapılarını ziyaretçilere açtı. Kültürpark Fuar Alanı’nda gerçekleşen açılış törenine CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, İzmir Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ve sektör temsilcileri katıldı. Vali Yardımcısı Fazlı Akgün’ün açılış konuşması yaptığı sırada fuar katılımcısı olduğu öğrenilen Saliha Özşenlik isimli bir kadının elinde “Her yer Taksim her yer direniş” yazılı pankartla gelerek durma eylemi yapması dikkat çekti. Fazlı Akgün ise konuşmasını eyleme değinerek bitirdi ve “Hem yönetenler hem de yönetilenler bu olaylardan ders çıkardığı takdirde bundan böyle daha üzücü olaylar yaşamayacağımızı düşünüyorum” dedi.
ARTAN İHRACAT CARİ AÇIĞI KAPATACAK
Fuarın açılış konuşmasını yapan Ege Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Erdal Durmaz, gelişen sektörün desteklenmesi ve imalatçı firmaların ithal mallarla rekabeti sağlayabilmeleri için teşvik sisteminin artırılması gerektiğini belirtti. Sektörün kanuni uygulamalarının daha doğru yapılması için oda ve derneklerden destek alınması gerektiğini de söyleyen Durmaz, “Ayakkabının nerde üretildiğini kullanıcının bilmesi gerekmektedir. Böylece üretici ve kullanıcının korunması sağlanacaktır. Bizler derneğimizi Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu’na üye yaptık. Bundan böyle sektörün ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
Sektördeki ticari rakamlara ilişkin bilgiler de veren Durmaz, yılın ilk beş ayında sektördeki ithalatın dolar bazında yüzde otuz, ithalatın ise yüzde 8 artış sağladığını kaydetti. 2013’ün ilk beş ayında 315 milyon dolar ithalat ve 450 milyon dolar ihracat yapıldığını söyleyen Durmaz, ihracatın artmasının sektördeki cari açığın kapatılmasına yetmediğini ancak bu açığını kapanmaya başladığını ifade etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da, İzmir’deki üretim gücüne yakışır önemli bir fuar gerçekleştirildiğini dile getirerek zor durumlarda kalmasına rağmen ayakkabıcılık sektörüne emek verenlerin yılmadan yoluna devam ettiğini söyledi. Üretimde önemli olanın nitelik olduğunu belirten Aydoğan, milyon dolarlık pastadan pay alabilmek için araştırma geliştirme ve tasarıma önem verilmesi gerektiğine işaret etti.
İzmir Vali Yardımcısı Fazlı Akgün de, açılış konuşmasını yapmak için kürsüye geldi. Bu sırada Belgin Ayakkabı firmasının temsilcisi olarak fuara katılan Saliha Özşenlik isimli bir kadın elinde “Her yer Taksim her yer direniş” yazılı pankartla durma eylemi yaptı. Yaklaşık 10 dakika sessiz protestosunu sürdüren Özşenlik’e herhangi bir müdahale olmadı.
İzmir Vali Yardımcısı Fazlı Akgün, yurt çapına yayılan Gezi Eylemleri ile ilgili, “Hem yönetenler hem de yönetilenler bu olaylardan ders çıkardığı takdirde bundan böyle daha üzücü olaylar yaşamayacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim