Antikacılar Çarşısı’nı Hizmete Sunuldu Antikacılar Çarşısı’nı Hizmete Sunuldu
GEZİ PARKI PROTESTOLARI YURT DIŞINA SIÇRADI
Taksim'de yaşanan olayların ardından tepkiler çığ gibi büyürken, protesto gösterileri yurt dışına da sıçradı.
Belçika'da çeşitli şehirlerden gelen çok sayıda insan, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nun önündeki alanda Gezi Parkı'na destek gösterisi yaptı. Birkaç saat içerisinde organize olan ve herhangi bir izin almadan toplanarak slogan atan ve pankartlar taşıyan gruba polis herhangi bir müdahalede bulunmazken, bir saat süren gösteri sonrası eylemciler olaysız şekilde dağıldı.
 

ESKİŞEHİR’DE TAKSİM’E DESTEK EYLEMİ

Eskişehir’de, bir grup 2 yıl önce Artvin’in Hopa ilçesinde hayatını kaybeden Metin Lokumcu’yu anarken, sosyal medyada örgütlenen binlerce kişi ise Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan direnişine, şarkılarla türkülerle destek veriyor.

Köprübaşı Caddesi’nde toplanan yaklaşık 100 kişilik grup, Porsuk Bulvarı Adalar mevkiine kadar yürüyerek, 2 yıl önce Artvin’in Hopa ilçesinde polisin attığı biber gazından etkilenerek hayatını kaybettiği iddia edilen Metin Lokumcu’yu andı. Adalar mevkiinde grup adına konuşan Zekiye Öztürk, “Bundan tam 2 yıl önce 31 Mayıs 2011’de AKP seçim çalışması bahanesiyle ilk defa bir ilçeye üstelik hiçbir tabanının olmadığı bir ilçeye gitmiştir. AKP sokakları zapt etmeye çalıştığında karşısında Hopa halkını ve Metin Lokumcu’yu buldu. Hopa halkı susmamış, boyun eğmemiş, HES’leri bahane edip deresini satışa çıkaran, doğayı talan eden, sermayeye peşkeş çeken, çayında emeğini sömürenlere karşı büyük bir direniş göstermiştir. Emeğine sahip çıkmak için Hopa halkına AKP’nin polisi saldırmış, adeta ilçeyi olağanüstü hal bölgesine çevirmiş, biber gazına boğmuş ve terör estirmiştir. Bu saldırılar sonucunda bir arkadaşımız, hocamız Metin Lokumcu aşırı kullanılan gaz nedeniyle katledilmiştir” dedi. Öztürk, Taksim’de devam eden direnişi de hatırlatarak, onlara destek verdiklerini bildirdi.

Sosyal medyada örgütlenen binlerce kişi ise ETİ Park’ta toplanarak, Taksim Gezi Parkı'nda toplananlara polisin müdahalesini şarkılarla ve türkülerle protesto etti. Gruba Metin Lokumcu’yu anmak için toplanan grup da destek verirken, kalabalığın çadırlar kurarak sabaha kadar Taksim’deki eyleme destek vereceği belirtildi. ETİ Park ve civarında çevik kuvvet ekipleri yoğun tedbir alırken, göstericilere şimdiye kadar bir müdahalede bulunulmadı.

GEZİ PARKI PROTESTOSUNA ADANA’DAN DESTEK

İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı’nın yıkılmasına yönelik protestolara, Adana’dan da destek geldi. Yaklaşık 600 kişilik grup, şarkılar söyleyerek ve halaylar çekerek polisin Taksim’deki müdahalesini protesto etti. Eyleme, ünlü rock sanatçısı Hayko Cepkin de katıldı.
Sosyal medya üzerinden örgütlenen yaklaşık 600 kişi, Atatürk Parkı’nda bir araya gelerek, Taksim’deki Gezi Parkı’nın yıkılmasına tepki gösterdi. Gezi Parkı’nın yıkılmaması için 4 gündür Taksim’de devam eden protestolara destek için düzenlenen etkinlikte eylemciler, şarkılar söyleyerek ve halaylar çekerek polisin müdahalesini protesto etti. Ezeli rakip olan Adanaspor ve Adana Demirspor taraftarının da sloganlarıyla destek verdiği eyleme, konser için kentte bulunan Hayko Cepkin de katılarak, destek verdi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan ünlü sanatçı, “Yapmaya çalıştığımız şey aslında rant sistemine direnebilmek, İstanbul’u ayakta tutabilmek. Bugün bütün şehirlerimizde, belirli saatlerde direniş yapılıyor. Bizde burada direnmeye devam ediyoruz” dedi.
Cepkin, Taksim’de polisin müdahalesine ilişkin ise şunları söyledi:
“Burada da, oradaki gibi herhangi bir taşkınlık olmuyor ama tamamen kafalara bir şey yerleştirilmiş. O kafalara yerleştirilen şey her neyse insanları korkutmak ve sindirmek üzerine kurulu. Ama bu sefer sanırım yaş tahtaya bastılar. Bu sefer daha fazla büyüyen bir şekilde gözükür oldu.”
Gezi Parkı’nın yıkılmasına tepki gösteren grup, Atatürk Parkı’ndaki eylemini sürdürüyor.

BATMAN’DA TAKSİM’DEKİ OLAYLAR PROTESTO EDİLDİ

İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı’nda yaşanan olaylar, Batman’da Demokrasi Platformu tarafından protesto edildi.

Batman Demokrasi Platformu bileşenleri, Gezi Parkı olaylarını protesto amaçlı basın açıklaması yaptı. Atatürk Parkı önünde bir araya gelen grup adına basın açıklaması yapan Dr. Mahmut Çiftçi, Taksim Gezi Parkı direnişini sürdürenlere Batman’dan bir selam göndermek ve nefes mücadelesi verenlere karşı 3 gündür TOMA’larla, biber gazıyla, coplarla, kalaslarla ve gaz fişekleri ile saldırıyı kınamak için toplandıklarını söyledi. Hükümete de tepki gösteren Çiftçi, bir hadisi şerifi örnek göstererek, “Kıyametin koptuğunu görsen de elindeki fidanı dik. Hz. Muhammet (SAV) hadisi şerifi ile ‘Kıyamet kopsa da o ağaçlar sökülecek’ diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sarf etmiş olduğu sözleri halkımızın takdirine sunuyoruz” dedi.

Basın açıklaması sonrasında grup, Atatürk Parkı’nda oturma eylemi yaptı.

DATÇA’DAN GEZİ PARKI EYLEMİNE DESTEK

Muğla’nın Datça ilçesinde bir grup düzenledikleri basın açıklamasıyla Taksim’de Gezi Parkı’nda eylem yapan gruplara destek verdi.

Taksim Gezi Parkı’nda başlatılan yayalaştırma çalışmaları kapsamında başlatılan yıkım çalışmaları sırasında ağaçların kesilmesi ve yerinden sökülmesi çalışmaları Datça Cumhuriyet Meydanı’nda da protesto edildi. Çok sayıda çevreci ve vatandaşın yanı sıra CHP Datça İlçe Başkanı Timur Kabaklarlı ve sinema sanatçısı Oktay Yavuz’da katıldığı açıklamada parkın yıkılması ve ağaçların sökülmesi kınandı.

Protesto gösterisine katılan sinema sanatçısı Oktay Yavuz, “Biz o parklarda büyüdük, nefes aldık. O ağaçların altında oturarak serinledik. Bu parkın yıkılması doğa katliamından başka bir şey değil. Buraların korunması lazım. Çünkü buralar İstanbul’un akciğerleridir. Buraların birilerine peşkeş çekilmesinden endişeliyiz. Bu parkların yıkılması değil. Aksine daha çoğaltılmasını istiyoruz. Ben bundan dolayı İstanbul’u terk ederek Datça’ya yerleştim. Artık İstanbul yaşanacak şehir olmaktan çıktı. Daha da kötüye gitmeden bu yıkım durdurulmalıdır” dedi.

CHP İlçe Başkanı Timur Kabaklarlı da, “Taksim Gezi Parkında yapılan yıkım ve ağaç katliamı için yapılan protestoya destek vermek için buradayız. Bu park insanların dinlenebileceği ender güzellikteki parklardan biridir. Buraların korunması taraftarıyız. Bunun için burada yapılan protestoya destek veriyoruz” diye konuştu.
Taksim Gezi Parkı’nda başlatılan yayalaştırma çalışmaları kapsamında başlatılan yıkım çalışmaları sırasında ağaçların kesilmesi ve yerinden sökülmesi çalışmalarını kınayan basın açıklamasın okunmasının ardından protesto gösterisi olay çıkmadan sessiz bir şekilde sona erdi.

TUNCELİ’DE TAKSİM’E DESTEK EYLEMİ

İstanbul'da polisin Gezi Parkı'nda nöbet tutan gruba yaptığı müdahale, Tunceli'de protesto edildi.

İstanbul'da polis ekiplerinin Gezi Parkı'nda nöbet tutan gruba müdahale etmesine tepki gösteren Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri, AK Parti İl Binası’na yürüyerek bu olayı protesto etti. Sanat Sokağı'nda bir araya gelen grup, sloganlar eşliğinde AK Parti İl Binası önüne yürüdü. Burada grup adına basın açıklaması yapan Hüseyin Tunç, AK Parti’nin Gezi Parkı ve 3. Boğaz Köprüsü’ne verdiği Yavuz Sultan Selim adıyla gerçek kimliğini ortaya çıkardığını söyleyerek, “Bu saldırılara karşı saflarımızı sıklaştıralım. Gezi Parkı saldırısını kınıyoruz” dedi.
Grup daha sonra olaysız dağıtıldı.

BODRUM’DA TAKSİM İÇİN EYLEM

 Muğla’nın Bodrum ilçesinde sosyal medya üzerinden bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi, İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etti.

Facebook ve diğer sosyal medya araçları üzerinden bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi, Bodrum Belediye Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması yaptı. Binlerce kişinin katıldığı eylemde, “Taksim Gezi Parkı bizimdir, bizim kalacak” şeklinde sloganlar atıldı. 1 saat süren eylemin ardından vatandaşlar, İstiklal Marşı’nı okuduktan sonra dağıldı. Eylemcilerden bazıları ise içki yasağına ilişkin tepkilerini de sloganlar atarak dile getirdiler.

AFYONKARAHİSAR’DA TAKSİM’E DESTEK EYLEMİ

 Afyonkarahisar’da bir araya gelen çeşitli sivil toplum ve gençlik örgütü üyeleri, İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etti.

Anıtpark’ta bir araya gelen Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve Atatürkçü Düşünce Derneği gibi çeşitli sivil toplum ve gençlik örgütlerine üye yaklaşık 150 genç, İstanbul Taksim’de yaşanan olayları protesto etti. Sloganlar attıktan sonra oturma eylemi yapan grup adına açıklama yapan Sinem Baca, Taksim’de yaşanan olaylara, doğanın katledilmesine karşı olduklarını söyledi. Baca, “Buradaki yaptığımız eylem ile Taksim’deki arkadaşlarımıza destek veriyoruz. Buradaki direnişimizle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Biz orada AVM yapacağız’ söylemine karşı olduğumuzu dile getirmek istiyoruz. Biz doğanın ve ağaçların katledilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Eylemler kitap okuyarak devam eden grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

Editör: TE Bilişim