Turabi Survivor'a Veda Etti Turabi Survivor'a Veda Etti
Sigara kullanımının toplumu sağlık açısından tehdit ederken kişi ve ülke bütçesine de zarar vermektedir. Kronik ve öldürücü hastalığa neden olan sigara bağımlılığı ile savaş ve genel olarak tütün kontrolü konusu halkın sağlığının geliştirilmesi alanında en öncelikli konudur” dedi.
Türkiye'de sigaraya karşı mücadelede, özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik uygulanan tütün ve tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair yasanın önemli bir aşama olduğunu vurgulayan Deniz, “Bu konuda ülkemizde kamu kuruluşlarının yanı sıra pek çok sivil toplum örgütü de halkı bilinçlendirme çalışmaları yapmaktadır. Sigara ve sağlık ulusal komitesinin (SSUK) bildirilerinde yer aldığı gibi ortamdaki tütün dumanı birçok hastalığın kaynağıdır ve ölümlere yol açar. Tam dumansız iç ortam yaratmakla işçi ve toplum sağlığını tütün dumanının zararlı etkilerinden korumak mümkündür. Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır” diye konuştu.
Dünyada sigara içmeyen kişi sayısı daha fazla olduğunu ve bu kişilerin aynı zamanda başkasının tütün dumanından korunmalarının da en doğal hakları olduğunu anlatan Deniz, “Sigara yasakları genellikle hem sigara içen, hem de içmeyen kişilerce desteklenmelidir. Tam dumansız ortamlar yaratmakla özellikle gençlerin sigaraya başlaması özendirilmemiş olur. Sigarayı bırakma isteğinde olan içiciler içinde dumansız iç ortam oluşturulması ciddi bir motivasyon sağlar. Tam dumansız ortam çocuklar ve aileler için olduğu kadar, işyerleri içinde kazançlıdır. Sigara içmeyenlerin çoğu dumansız iç ortamlara daha sık giderler. Tam dumansız iç ortam yaratmanın maliyeti düşüktür ve çok işe yarar. Bu kapsamda 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'de halkımızın bilinçlendirilmesine vesile olacak bir gündür. Sigara içerek sadece kendinize değil sevdiklerinize de zarar verdiğinizi unutmayın. Çocukların yanında sigara içilmesi aynı zamanda anne ve babasını model alan çocuklarda sonraki yıllarda sigara içme alışkanlığının gelişmesini kolaylaştırır” şeklinde konuştu.
İl Sağlık Müdürü Deniz, Amasya'da Sabuncuoğlu Şerefeddin Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Merkezi (KETEM), Göğüs Hastalıkları ve Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi polikliniğinde sigara bırakma poliklinikleri açıldığını ve haftanın belirli günlerinde dönüşümlü olarak hizmet verildiğini kaydetti.
Editör: TE Bilişim