Ege Bölgesi'nin ihracatı Mart ayında hız kesti Ege Bölgesi'nin ihracatı Mart ayında hız kesti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 17 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90'a yakın ülkeden üst düzey konuğun katıldığı tören programı başladı.

Şehitler için dualar okundu

Erdoğan ve Galler Prensi Charles, Mehmetçik Anıtı önüne ülkelerinin çelenklerini bıraktı. İngiltere ve Türkiye marşları çalındı ve Türk bayrağı göndere çekildi. Şehitler için saygı duruşunun ardından dualar okundu.

Prens Charles'in konuşmasından satır başları

"Modern savaşın geri getirdiği yıkıcı silahlar ölümleri artırdı. Yaz sıcağı hastalıkların artmasına neden oldu sonrasında gelen kış ölümleri artırdı. Savaşın 100. yılında burada sergilenen kahramanlığı her zaman takdir etmeliyiz.

Buradakiler korkunç bir savaşta yer aldılar çok sayıda kişi sevdiklerini bir daha asla göremedi. Burada büyük bir savaş verildi. Sadece farklı uluslardan askerler savaştığı için dünya savaşı değildi etkileri de küresel oldu. İmparatrluklar dağıldı. Anzakların kahramanlığı ortaya çıktı. Avustralyalıların ve Yeni Zelandalıların kendileriyle gurur duymalarını sağladıklar.

Üzüntüyle ifade ediyoruz ki iki dünya savaşı geçmiş olmasına rağmen bugün dünyamızda hala çatışmalar yaşanıyor. Hepimiz ortak bir sorumluluk paylaşıyoruz fakat liderler olarak bu hoşgörüsüzlüğün üstünden gelmek için savaşları aşmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan törendeki konuşmasında satır başları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderleri selamlayarak başladığı konuşmasında şunları dedi...

''100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Hepsini saygıyla hürmetle yad ediyorum. Bu savaştan dolaylı olarak etkilenen ülkelerin temsilcileri de aynı şekilde aramızda yer alıyoru. Burada verilen barış mesajları çok önemli. Bu mesajı güçlü bir şekilde dünyaya duyurmamıza katkı sağladığınız için şükranlarımı sunuyorum. Bugün Çanakkaleli oldunuz bizlerle oldunuz. Çanakkale hem zafer, hem hüzündür. Yeni savaşlar yaşanmaması için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.

 ''Bu küçük yarımadada burada yatan yüzbinlerce  gencin aziz hatırası önünde, hepimizin adına, barışın, huzurun, refahın tüm  dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı bir kez daha ifade  ediyorum.''

''Bu topraklarda yatan her genç, artık bizim  misafirimiz değil, adeta evladımızdır. Bugün burada, sadece şu veya bu milletin  kayıplarını değil, bu topraklarda can vermiş tüm askerleri anıyoruz. Anıtlarımız,  bu topraklarda kaybedilen yarım milyona yakın gencin tamamının sembolüdür.''

''Ortak acıları, yeni düşmanlıklar üretme  değil; dostluğun, sevginin, barışın aracı haline dönüştürme konusunda,  Çanakkale'nin tüm dünyaya, tüm toplumlara örnek olmasını temenni ediyorum.  Küresel istikrar ve refah için, buradaki hoşgörü ve dostluk ikliminin tüm  ülkeler, tüm uluslararası kuruluşlar, tüm toplumlar tarafından desteklenmesi  gerekiyor. Terörizmin, ırkçılığın, İslamofobinin ve her türlü nefret içeren  akımın çaresi, işte buradadır.''

MİLLİYET
Editör: TE Bilişim