Fahiş Fiyatlara Dur Demek İçin Restoran ve Kafeleri Boykot Edecekler Fahiş Fiyatlara Dur Demek İçin Restoran ve Kafeleri Boykot Edecekler
Zeytinlik alanlarda enerji yatırımı yapılmasının önünü açacağını savunan sektörün tüm aktörlerinin de yoğun katılım gösterdiği komisyon toplantısında, iktidar ve muhalefet partilerinin kanun tasarısına olumsuz görüş verdiği belirtildi.

Komisyonun olumsuz raporunu, ‘Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’una sunması bekleniyor. Sektör temsilcileri, ‘3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’ değişikliğinin 2006’dan bu yana 6 kez gündeme gelmesi nedeniyle yaşanan olumlu havaya rağmen, teyakkuzda olmaya devam edecek.

Hayal kırıklığı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tasarısı, ‘Sanayi ve Teknoloji Komisyon’unda görüşülmüş ve alt komisyona havale edilmişti. Alt komisyonda görüş almak için yasa tasarısını ‘Tarım Komisyonu’na göndermişti.

Tarım Komisyonu’ndaki genel havanın çok güzel olduğunu ifade eden Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Komisyonu Başkanı Ümmühan Tibet, “Muhalefet ile iktidar partisi aynı doğrultuda görüş belirtmesi bizi çok mutlu etti. Uzlaşmayla sonuçlanacağını düşünüyoruz.

Ama biz yaşanan olumlu havaya rağmen mücadeleye devam edip, biran önce bu yanlıştan ebediyyen dönülmesi adına çalışacağız. Ülkenin menfaatine olan bir ürün olduğun anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

Yasa tasarısına Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygunluk vermesinin sektör adına büyük bir hayal kırıklığı olduğuna da değinen Ümmühan Tibet, sektörün gelişmesine bakanlığın önemli bir katkısının olduğunu hatırlatarak, “Şimdi bunu yok etme anlayışını anlamıyoruz” 
diye konuştu.

ENERJİ YATIRIMINA ALAN MI KALMADI?
Ümmühan Tibet, Türkiye’de zeytinliğin yapıldığı alanın 826 bin hektar olduğunu belirterek, “Yani tarım yapılan toplam alanın yüzde 3,5’unu zeytinlikler oluşturuyor. Meyveciliğin ise yüzde 25,6’sını. Türkiye’nin yüzölçümünün ise yüzde 1’i anlamına geliyor. Yani zeytinliklerin dışında enerji yatırımı yapılacak o kadar çok alan var ki. Onun için zeytinliklerden ellerini çekmelerini istiyoruz. Zeytin ağacı bu ülkenin milli meselesidir” dedi.

YASA NÜKLEER İÇİN Mİ?
Ümmühan Tibet, yasa tasarısının özellikle Mersin’deki nükleer santral yatırımı ile Yatağan Termik Santrali’nin kömür alanlarının zeytinlik alanlara yaklaşması nedeniyle çıkarıldığını da öne sürerek, “Nükleer santralin zeytinlik nedeniyle ruhsat alamadığı konuşuluyor ve 20 milyon dolar gibi zararı varmış. Aynı şekilde Yatağan’da da kömür alanlarının zeytinliklere ulaştığı söyleniyor” ifadesini kullandı. 

ORTAK  HAREKET  ETTİLER
Komisyona katılan Tariş Zeytin Ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, ilk kez iktidar ve muhalefetin Türkiye’nin geleceği için önemli olan bir konuda ortak hareket ettiğini gördüğünü belirterek, “Çok karamsar hislerle gitmeme rağmen, gördüğüm tablo beni çok mutlu etti. Ve bu olumlu havayla birlikte de Tarım Komisyonu yasa tasarısıyla ilgili olumsuz karar açıkladı. Bu gayet güzel bir gelişme.

Ama 12 yılda 6 kez bunu yaşadığımız için teyakkuzda olmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

% 60’I YOK  SAYILACAK
Yasa tasarısıyla birlikte zeytinlik alanların tanımının da değişeceğine dikkat çeken Cahit Çetin, şöyle devam etti: “Kanun tasarısıyla 25 dönümün altındaki alanlar zeytinlik olmaktan çıkıyor. Zeytinciliğin merkezi Ege’de ki zeytinliklerin yüzde 60’ı 25 dönümün altında.

Yani yasa çıkarsa bir anda yüzde 60’ı yok sayıyorsun. Avrupa Birliği’nde bu 1 dekar olarak belirlenmiş. Tarım, Gıda Ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in buna evet diyeceğini tahmin etmiyorum.”

Editör: TE Bilişim