Ankara,İzmir,Antalya,Çanakkale,Aydın ormanlık alanlarda yangın çıktı, İstanbul bağcılarda ise bir mobilya atölyesinde çıkan yangına itfaiye erleri duman yüzünden güçlükle müdahale etti.Ankara’da ODTÜ’de alevler yükselirken,Çanakkale’de Gelibolu Milli Parkı’nda yangın çıktı.Antalya’nın Manavgat ilçesinde çıkan yangın şehir merkezine çok yakın bir noktaya kadar ilerledi.

ODTÜ ARAZİSİNDE YANGIN

Alınan bilgiye göre, ODTÜ'nün Ahlatlıbel'deki arazisinde bilinmeyen nedenden dolayı yangın çıktı. Yangının büyümesi sonucu ağaçlık alan da etkilendi. Yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

İZMİR'DE BÜYÜK ORMAN YANGINI

İzmir'in Gaziemir ilçesi Sarnıç mevkiinde öğle saatlerinde başlayan yangın sürüyor. Alevler, bölgedeki rüzgarın da etkisi ile güneydoğu yönünde ilerlerken, mobilyacılar sitesindeki fabrikaları da tehdit ediyor. Bu arada, yangının bölgeden geçen seyir halindeki bir TIR şoförünün söndürmeden attığı sigara izmaritinin, dorsedeki yatakları tutuşturması sonucu, şoförün aracını kurtarmak için yatakları aşağı atmasıyla başladığı iddia edildi.
Saat 14.10 sıralarında Sarnıç Piknik Alanı ile İzmir-Aydın eski otoyolunun geçtiği Kısıkköy ve Adnan Menderes Havalimanı yakınlarındaki kızılçam ormanlarında başlayan yangın, yaklaşık 2,5 saattir sürüyor. Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı üç uçak ve 4 helikopter havadan müdahale ederken, yerden de 16 arözöz ekibi ve dört de dozer, iki noktadan başlayan ve üç noktada devam eden alevleri söndürmek için yoğun bir çalışma yapıyor. Ekiplerin bu yoğun çalışması sonucu yangında havalimanına yakın iki bölgedeki alevler söndürülürken, yangın güneydoğu yönünde, kuvvetli rüzgarın da etkisi ile ilerliyor.
Kızıl alevler, bölgedeki Kısıkköy Mobilyacılar Sanayi Sitesi'ndeki bir fabrikayı tehdit ederken, söndürme çalışmalarıİzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'nin de desteği ile bu yöne kaydırıldı. Alevlerin bölgedeki pancar tarlalarını da etkilediği ve ürünlerin yandığı kaydedildi.
Öte yandan, İHA'ya konuşan bölgedeki görgü şahitleri, yangını bir TIR şoförünün çıkardığını iddia etti. İddiaya göre, içtiği sigaranın izmaritini yanar vaziyette atan sürücünün, dorsesinde yüklü yatakları tutuşturduğu ve bölgeden geçerken, aracının yanmaması için aşağı attığı yanar vaziyetteki yataklardan alevlerin ormanlık alana sıçradığı ifade ediliyor.
Öte yandan, yangının önce iki, ardından da üç ayrı noktadan başladığını dikkate alan jandarma, sabotaj ihtimalini de gözönünde bulundurarak araştırmalarını sürdürüyor. Bölgedeki hayvanların da etkilendiği yangın iki ayrı noktada kısmen kontrol altına alınırken, güneydoğu yönünde önünün kesilmesi için çalışmalar sürdürülüyor

YANGIN ASKERİ BÖLGEYE SIÇRADI

İzmir'in Gaziemir ilçesinde çıkan orman yangını askeri havaalanının içerisindeki ağaçlık alana sıçradı.

Edinilen bilgiye göre, öğle saatlerin Sarnıç mevkiinde çıkan ve rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevler askeri havaalanının içerisindeki ağaçlık bölgeye ulaştı.
İki helikopter, orman bölge ve belediyeye ait arazöz ve itfaiye araçları
bu bölgeye yoğunlaşarak yangını söndürmeye çalışıyor.
Yangın mobilyacılar sitesindeki fabrikaları da tehdit ederken, askerler de yangına müdahale ediyor.

3 KİŞİ GÖZ ALTINA ALINDI

İzmir Adnan Menderes Havaalanı yakınlarında iki noktada 500 metre arayla orman yangını çıkan yangını kontrol altına alındı. yangına neden oldukları iddiasıyla 3 şüpheli gözaltına alındı.
İzmir Adnan Menderes Havaalanı yakınlarında iki noktada 500 metre arayla orman yangını çıkmasına neden oldukları gerekçesiyle 3 şüpheli gözaltına alındı. Çevre yolunda hareket halindeki mobilya kamyonunun kasasındaki çekyatın sigara izmaritinden yanmaya başladığı bu 3 kişinin yanan çekyatı yol kenarına atmasıyla yangının başladığı iddia edildi. Jandarma yangına neden olan çekyatı görüntüyle tespit etti. Jandarmanın ayrıca olayın kundaklama amacı taşıyıp taşımadığının araştırıldığını bildirdi.
Bu arada yangında kontrol altına alındı. ekipler soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

HATAY'DA ORMAN YANGINI

Hatay'ın Belen ilçesi Gedik mevkiinde orman yangını çıktı. Yangının, hızla evlerin bulunduğu yere doğru ilerlediği belirtildi.

ANTALYA

Antalya’nın Manavgat ilçesinde Türkbeleni Ormanı’nda saat 12.45 sıralarında çıkan yangın, evlere ve kamu binalarına sıçramadan kontrol altına alındı.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde çıkan orman yangını ilçede korku dolu saatler yaşanmasına neden oldu. İlçe merkezinde bulunan Türkbeleni Ormanı’nda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına, 3 yangın söndürme helikopteri, 1 keşif helikopteri, çok sayıda arazöz, iş makinesi ve 100 Orman İşletme Müdürlüğü ve belediye itfaiye eri müdahale etti. Ekipler yangının yerleşim yerlerine sıçramaması için büyük çaba sarfetti.
VERGİ DAİRESİ BİNASI BOŞALTILDI
Yapay Şelale yanında bulunan Manavgat Vergi Dairesi’ne kadar gelen yangın güçlükle kontrol altına alınırken, Vergi Dairesi çalışanları binayı boşalttı.
Kontrol altına alınan yangında soğutma çalışmaları devam ediyor.
İLÇENİN OKSİJEN DEPOSU YANDI
Yangın söndürme çalışmalarını izleyen Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ilçenin, en önemli değerlerinden olan oksijen deposunu kaybettiği belirterek, "Tek tesellimiz etrafı iskanlarla çevrili olmasına rağmen insanların zarar görmemiş olmasıdır" dedi.
DÖRT HEKTAR ORMAN YANDI
Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ise, kısa sürede büyüyen yangında yaklaşık 4 hektarlık kızılçam koru ormanının yandığını belirtti. Bulgurlu, Orman İşletme ve belediye ekiplerinin özverili çalışmaları ile yangının ev ve işyerlerine sıçramadan kontrol altına alındığını söyledi

BAĞCILAR’DA YANGIN

Bağcılar’da, bir mobilya imalathanesinde çıkan yangın devam ederken, itfaiye ekipleri yoğun duman dolayısıyla müdahalede güçlük çekiyor.
Edinilen bilgiye göre, Barbaros Mahallesi Mahmutbey Caddesi 16. Sokak üzerinde saat 14.00 sıralarında, sokak üzerinde yer alan dört katlı bir binanın bodrum katında faaliyet gösteren mobilya/baza imalathanesinde yangın çıktı. Yangının çıkış nedeni henüz bilinmezken olay yerine Bağcılar ve Kocasinan başta olmak üzere çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Ekipler, bodrum katındaki yangına yoğun duman dolayısıyla müdahale etmekte güçlük çekerken duman tahliye çalışmaları aralıksız sürüyor.
Öte yandan, bazı vatandaşlar bir iki kişinin imalathanede olabileceğini ifade etti. Yetkililer içeride ölü olmasından endişe duyuyor.

ÇANAKKALE

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da bitiyor

Çanakkale’nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü yakınlarında ormanlık alanda başlayan yangın, yaklaşık 45 dakika süren çalışmanın ardından tamamen kontrol altına alındı.
Eceabat ilçesi Kilitbahir köyü yakınlarında, Çanakkale’nin simgesi ‘Dur Yolcu’ yazısını bulunduğu alanda çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edildi. Yaklaşık 45 dakika süren müdahalelerin ardından yangıntamamen kontrol altına alındı. Yangın söndürme helikopteri bölgeden ayrılırken, arazözler yanan alanda soğutma çalışması yapıyor

AYDIN

Aydın’ın Yenipazar ilçesinde bir süre önce kısmen kontrol altına alınan yangın, şiddetli rüzgarın etkisiyle büyümeye başladı. Yön değiştirerek yerleşim alanlarına doğru ilerleyen yangında şuana kadar yaklaşık 100 hektar alan zarar gördü.
Yenipazar’a bağlı Donduran köyünün üst kısmındaki ormanlık alanda saat 12.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan orman yangını saat 15.30 sıralarında kısmen kontrol altına alınmasının ardından şiddetli rüzgarında etkisiyle yeniden alevlendi. Yön değiştirerek ilerleyen ve daha önce Sarısu Mahallesi’nin tahliye edildiği yangın tekrar şiddetlenmesinin ardından Karaçakal köyündeki yerleşim alanlarına doğru ilerlemeye başladı.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 4 adet helikopter, 1 adet yangın söndürme uçağı, Aydın ve Nazilli Orman İşletme Müdürlüklerinde görevli çok sayıda arazöz ve yer söndürme ekipleriyle civar belediye itfaiyelerinin katıldığı söndürme çalışmalarına 2 adat yangın söndürme helikopter daha eklendi.
KÖYLÜ KADINLAR GÖZYAŞI DÖKTÜ
Arazilerinin küle dönmesini ve yangının köylerine doğru ilerlediğini gören köylü kadınlar, gözyaşlarına hakim olamadı. “Allah’ım ne olur yağmurunu gönder. Yangın bir an önce sönsün. Arazilerimizi ve evlerimizi koru” diye dua etti.
Kendisinden bölgeye takviye ekip çağırmasını isteyen köylü kadınları sakinleştirmeye çalışan Yenipazar Kaymakamı Hakan Özarslan, 2 adet daha helikopterin söndürme çalışmalarına katıldığını söyledi. Özarslan, şiddetli rüzgarında etkisiyle yön değiştirerek yerleşim alanlarına doğru ilerleyen yangında şuana kadar yaklaşık 100 hektar alanın zarar gördüğünü belirtti.

Editör: TE Bilişim