Yaza Formda Girmek İçin Bu Önerilere Dikkat Edin! Yaza Formda Girmek İçin Bu Önerilere Dikkat Edin!
Çenelerin konumundan kaynaklanan bozuklukların genellikle genetik faktörlere bağlı olduğunu belirten Ortodontist Uzm. Dr. Betül Uzun “Bazen bireyler çene kemiği büyüklüğünü ebeveynlerden birinden, diş büyüklüğünü de diğer ebeveynlerden alırlar. Eğer çene büyük diş küçükse dişler aralıklı olur. Çene kemiği küçük ve dişler büyükse dişler sığmaz ve çapraşıklık olur. Böyle durumlara ‘çapraz irsiyet’ denilir. Bazen kötü alışkanlıklarda ortodontikanomalilere sebep olur. Sürekli yalancı emzik ya da biberon kullanma, yutkunma esnasında dilin dişler arasına girmesi, kalem, silgi ısırma ve bunun gibi alışkanlıklar sonucunda dişler ters kuvvetlere maruz kalıp pozisyon değiştirebilirler” dedi.

Erken süt dişi kayıpları, süt dişlerinde görülen yaygın çürükler ya da dişlerinin normal boyutlarına sadık kalınmadan yapılan kötü dolgularında çapraşıklığa sebep olacağına belirten Uzm. Dr. Betül Uzun, “Bu durumun en büyük sonucu ağızda en son çıkan köpek dişlerine yer kalmayıp bu dişlerin yukarıdan gelerek çirkin görünmesidir. Aynı şekilde altta ise en son çıkan diş daimi ikinci küçük azıdır. Daimi ikinci küçük azı dişlerin yer bulamaması sebebiyle bu dişlerde sıklıkla dile doğru ya da bazen yanağa doğru ağızda yer alırlar. Bazen de ağızda en son çıkan dişlerin yerleri çok kapandıysa bu dişler gömük kalabilirler” diye konuştu.

Dişlerde olan çarpıklığın her yaşta estetik bir sorun olduğunu vurgulayan Betül Uzun, “Sadece estetik bir sorun değildir. Fonksiyon ve hijyen de bu durumdan direkt etkilenir. Ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklığı, çeneler arasındaki uyumsuzluğu düzelterek, sadece estetiğe yönelik olmayıp, ileride olması muhtemel çürük, dişeti hastalıkları ve alt çene eklemindeki problemleri de önler. Ortodontik tedavinin asıl hedefi alt ve üst dişleri, özellikle arka bölgede maksimum temasa getirerek kaliteli bir çiğneme fonksiyonu sağlamak, böylece alt çene ekleminin sağlığını korumaktır. Bunun yanı sıra ortodontik tedavi ile ağız hijyenine katkıda bulunmak ve estetiğin sağlanması sonucunda hastanın toplum içinde kendine olan güvenini arttırarak psikolojik destek sağlamakta amaçlanır” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim