Yeni evli çift soba kurbanı Yeni evli çift soba kurbanı
10 milyon dolarlık yatırımını Gaziantep ve Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde gerçekleştireceğini ifade eden gurbetçi vatandaş, bu yolla ilk etapta 100, ikinci etapta ise 500 kişiye istihdam sağlayacağını belirtti.
Türk tarımının ve birçok işletmenin en önemli sorununun elektrik enerjisi olduğuna dikkat çeken ve 10 milyon dolarlık yatırımıyla gün ışığı enerjisiyle bu sorunu ortadan kaldırmayı hedeflediğini aktaran Selçuk Pınarbaşı, "1958 yılında Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde dünyaya geldim. Birecik Lisesi'nden dereceyle mezun olduktan sonra Sümerbank bursuyla İngiltere'nin Manchester kentine giderek burada Polymer Chemistry’de okudum. 35 yıldır İngiltere’de turizm alanı başta olmak üzere inşaat ve enerji sektörlerinde önemli yatırımlar gerçekleştirdim. Türkiye’de Bodrum başta olmak üzere birçok noktada önemli turizm yatırımları yaparak AB ülkelerinden Türkiye’ye önemli oranda turist gelmesinde etkili görev aldım. Ancak son dönemlerde görüyorum ki Gaziantep’in ovaları başta olmak üzere Şanlıurfa’nın Harran Ovası maalesef enerji sorunları yüzünden yeterince sulanamıyor ve tarımsal ürünler istenilen düzeyde elde edilemiyor. Birçok küçük, orta ve büyük işletme de maalesef elektrik enerjisinin pahalı ve yetersiz olmasından dolayı verimliliğini yitiriyor. İngiltere’de bulunan enerji üretim tesislerimizin bir benzerini Gaziantep-Şanlıurfa arasında yer alan ve her iki ilinde kalkınmasında önemli rol oynayacağına inandığım Birecik ilçesinde kurmaya karar verdim. İlk etapta 100 kişiyi istihdam edecek olan gün ışığı panel montaj tesisimizi kuracak, ikinci aşamada istihdam rakamları yaklaşık 500 kişiyi bulacak olan panel üretim tesisimizi hizmete sokacağız. Bu yatırımlarımız için 10 milyon dolarlık bir bütçe ayırdık. Türkiye’de verimli gün ışığı günlük ortalama 7,5 saat, güney illerimizde ise 9-10 saattir. Bu önemli bir enerji kaynağıdır ve yatırımlarımızla bu atıl durumdaki kaynak, Türkiye ekonomisine katma değer olarak girecektir" ifadelerini kullandı.
Tarım sektörünü yakından ilgilendiren ve düşük maliyetlerle çiftçiyi TEK’e bağımlılıktan kurtaracak olan gün ışığı enerjisinin Harran Ovası başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ovasında ve tarımsal alanlarında sulamayı kolaylaştıracağını, çiftçinin bundan sonra kendi elektriğini kendisi üreterek TEK’e bağımlı olmaktan kurtulurken her ay binlerce liralık faturaları ödemek zorunda kalmayacağını kaydeden Pınarbaşı, "Gün ışığı enerjisi ihtiyaca göre yatırım gerektiren ve maliyeti ucuz, bakım gerektirmeyen, 25 yıl garantili ortalama 50 yıl ömre sahip bir sistemdir. Bu sistemde ihtiyaç duyulan enerjinin tespitinin ardından ihtiyaca göre yatırım yapılmakta, bu yatırımlara devlet 1 milyon dolara kadar teşvik ve ucuz maliyetli krediler vermektedir. Diğer taraftan ihtiyaç fazlası enerji üretiminin devlete satış yolu da açıktır. Gündüz ver gece al sistemi kurulacak olan sistemde mümkündür. Çiftçilerimiz ve birçok işletmemiz gün içerisindeki elektrik gereksinimin yüzde 70’ini gündüz kullanmaktadır. Bu sistemde gündüz ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacının tamamı karşılanmaktadır. Üretim fazlasının devlete satılması veya gündüz ver gece al sistemiyle maliyet neredeyse enerjide yüzde 10 seviyelerine düşmektedir. İlk örnek uygulamayı Gaziantep Şanlıurfa karayolu üzerinde bulunan ve turistik bir tesis olan kendi aile şirketimizde yaptık. Her gün yüzlerce çiftçimiz ve işletme sahibi buraya gelerek uygulamanın sonuçlarını görmekte ve gerek çiftlik ve tarlalarına gerekse işletmelerine bu sistemi uygulamak istediklerini söylemektedirler. Şu anda yatırım çalışmalarımızın startını verdik. Ön siparişleri alıyoruz. Gün ışığıyla özellikle çiftçilerimiz başta olmak üzere küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü gün ışığından yararlanarak çözmek, Barak ve Harran ovaları başta olmak üzere Türkiye’nin bütün tarım alanlarında sulama amaçlı kullanılan pompa ve diğer aletlerin enerji ihtiyacını bu yolla karşılamak istiyoruz. Yüzyılımızın en değerli unsuru olan enerjinin doğru üretimi ve doğru kullanılması için 35 yıllık bilgi birikimimi ve tasarruflarımızı Türkiye’ye yatırım olarak getirmekten dolayı çok mutluyuz" şeklinde konuştu.

İzmir haberleri

Editör: TE Bilişim