İzne çıkan çalışanların yol izni hakkı var İzne çıkan çalışanların yol izni hakkı var
Çalışma hayatına getirilen yeni teftiş yaklaşımı hakkında işverenleri bilgilendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, yeni teftiş yaklaşımı ile iş müfettişlerinin iş sağlığı ve güvenliği ile işin yürütümü yönünden çalışma ortamlarının iyileştirilmesi için ışık tutacağını ifade etti. Toplantıya Ege Bölge Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İş Teftiş Kurulu İzmir Grup Başkanı Şuayip Er’in yanı sıra işçi sendikaları temsilcileri ve işverenler katıldı. 
Yeni Teftiş Yaklaşımı’nın cezalandırmaktan çok iyileştirmeyi amaçladığını belirten Mehmet Tezel, şöyle konuştu: “Çalışma hayatının dinamik yapısı, işçi ve işverenler kadar iş teftişi içinde önemli sorunlar meydana getiriyor. Bu sorunlar, değişen riskler, kayıt dışı istihdam, olumsuz çalışma şartları, toplumsal ve ekonomik şartların değişmesi, çalışanların ve çalıştıranların korunması, iş kazası ve meslek hastalıklarının azaltılması, haksız rekabetin önlenmesi için yola çıktık. Gerek bu sorunlar gerek iş teftişinin önlenmesini sağlamak için yeni strateji belirleme ihtiyacı doğdu. Yeni teftiş stratejimizde, önlemenin ödemekten daha insani olduğu gerekçesiyle hedeflerimizi belirledik. Bin üzerinde deneyimli ekibimiz hizmet veriyor. Uluslararası sözleşmelere ve yasalara uygun denetim yapıyoruz. Temel politikamız insan odaklı ve risk odaklı etkin teftişler.” 

“ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN”
Programlı teftişlerin eğitim, iletişim ve bilgilendirmeye ağırlık veren çözüm odaklı olduğunu belirten Tezel, şunları söyledi: “Bu anlayışı 2010 yılında uygulamaya geçirmiştik. İş yürütümüne yönelik 10’a yakın iş kolu, İş Sağlığı ve Güvenliği açısından 19’a yakın iş kolunu kapsayacak şekilde teftişlere başladık. İlk toplantımızı İzmir’de yapıyoruz. Mevzuatın uygulanmasında özellikle işverenlerin fiili durumlarını dikkate alarak mevzuatın ön verdiği sürece esneklik sağlanmakta. İş kazaları ve meslek hastalığının olmadığı, insanların insanca çalışma koşullarında çalıştığı, sosyal barışın sağlandığı, ekonomik ve sosyal kalkınmanın gerçekleştiği bir ülke için çalışıyoruz ve herkes elini taşın altına koyması lazım.” 

HANGİ SEKTÖRLER DENETLENECEK
İş sağlığı ve güvenliği açısından 2014 yılında yapılacak programlı teftişler kapsamında Türkiye genelinde riskleri belirlenen sektörlerde uygulanacak. İşin yürütümü yönünden “Gemi Yapımı, Deniz Taşımacılığı ve Ardiye ve Antrepoculuk İş kolunda faaliyet gösteren Liman İşyerleri, Kargo Hizmeti Veren İşyerleri, Dinlenme Tesisleri, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezleri, Lokanta ve Hazır Yemek İmalatı yapan işyerleri, Hazır Beton, Tuğla-Kiremit, Gübre-Yem, Mermer Ocakları ve İşletme Tesisleri ile 50’den fazla İşçi Çalışan Tarımsal İşletmeleri” denetlenecek.
İş sağlığı ve güvenliği yönünden, “Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmeleri, Mobilya Sektörü, Tarım Sektörü, Atık Su Arıtma Tesisleri, Yapı İşyerleri, Büyük İnşaat İşyerleri, Elektrikli Teçhizat İmalatı, Fabrikasyon Metal Ürünleri, Kimyasal Ürünler İmalatı, Mineral Ürünler İmalatı, Patlayıcı Madde İmalatı, Kimyasal Gübre ve Azot Bileşiklerinin imalatı, Motorlu Kara Taşıtı İmalatı, Makine ve Ekipman İmalatı, Kağıt Ürünlerinin İmalatı, Ana Metal Sanayi, Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkındaki Yönetmeliğe İlişkin Uygulama Kapasitesinin Araştırma Programlı Teftişleri” denetimi yapılacak.
Editör: TE Bilişim