Ege’de “Ozonlamanın İpek Fibroin Üzerine Etkisi’’ semineri
Prof. Dr. Bayraktar,  “İpek bir tekstil malzemesi olmaktan çıkıyor”
                                                                 
                  Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Bayraktar’ın danışmanlığında, Ege Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu ve yüksek lisans öğrencisi Gülcan Kalmaz’ın araştırma sunumunda ozonlamanın ipek fibroin üzerindeki etkisi ve biyomalzeme hazırlanmasındaki önemi vurgulandı. Sunuma, Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bikem Övez ve Öğretim Görevlisi Prof.Dr İdil Yılmaz İpek’in yanı sıra akademisyenler katıldı. 


             2001 yılından beri ipek ile ilgili çalışmalarının devam ettiğinin ve dünya çapında bu tip araştırmaları yapan hatırı sayılır birkaç kuruluşun olduğunun altını çizen Prof.Dr. Oğuz Bayraktar, “Bizim çalışma motivasyonumuz aslında tamamen disiplinlerarası. Kimya Mühendisliği Bölümünde bulunmama rağmen çalışmalarımın büyük çoğunluğu Kimya Mühendisliğinden farklı. Biyopolimerik malzemeler, nanoteknoloji, enkapsülasyon teknolojileri, bitkisel doğal bileşiklerin saflaştırılması ve kanser hücreleri üzerine etkileri, fonksiyonel yara örtüsü geliştirilmesi gibi disiplinlerarası konularda çalışıyorum” diye konuştu.
    

              Geçmişte de ülkemizde kırsal bölgelerimizde insanlarımızın ipekçilikle uğraştığını söyleyen Prof. Dr. Bayraktar, “Yıllar içinde gelişen küresel ekonomiyle ve teknolojik gelişmeleri yeterince takip edemediğimiz için ipekçilik ülkemizde hakettiği şekilde gelişemedi. İpeği sadece tekstil malzemesi olarak düşünmemek gerekir. Farklı alanlarda kullanılabilecek teknolojik katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek mümkün. İpeği, ilaç aktarımında ilk biz kullandık. İpeği su bazlı tablet kaplamada kullanarak tabletin içerdiği ilaç etken maddenin kontrollü salımıyla ilgili çalışmalar yaptık. İlaç endüstrisinde tableti kapladığınız malzeme çok önemlidir. Şu anda kaplamada iyi bir çözücü olduğu için toksik etkisi yüksek çözücüler kullanılabiliyor. Artı, çevreye de çok büyük zararları var. Biz ipek yapısındaki fibroini su bazlı kullanarak tabletleri kaplayıp kontrollü salımını başardık. Ayrıca tekstilde kullanılan klasik bir malzemeyi gerekli teknolojik işlemlerden geçirerek jel, köpük, film, mikro ve nano boyutta parçacıklar yaparak ilaç, gıda kozmetik, biyomedikal, kimya endüstrilerinde ve daha birçok alanda kullanılabilecek katma değeri yüksek teknolojik hammaddeler yapabiliyoruz. Ayrıca ipeği kullanarak fonksiyonel yara örtüsü ve daha bir çok biyoteknolojik  uygulamalarda kullanımı ile ilgili teknolojileri geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Çok da iyi sonuçlar elde ettik. Çok farklı endüstriyel uyglamalarda kullanım alanı bulabilecek yenilikçi biyomalzemeleri elde etmeyi nanoteknolojiyi kullanarak başardık. Vücutla uyumlu olduğu ve vücudun bunu absorbe edebildiği ve için ipek fibroinin hiçbir zararı yok diyebiliriz. Bu özelliğide ipeğin özellikle biyoteknolojik uygulamalarda kullanım potansiyelini oldukça artırıyor” dedi.
 

İzmir'de Darp Edilen Seyis Yaşama Tutunamadı İzmir'de Darp Edilen Seyis Yaşama Tutunamadı
Editör: TE Bilişim