Başkan Cemil Tugay;  İzmir Lunapark Kaldırılacak Başkan Cemil Tugay; İzmir Lunapark Kaldırılacak
Avni Anıl Sahnesi’ndeki açılış törenine Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Konak Belediyesi eski Başkanı Muzaffer Tunçağ, Yunanistan İzmir Konsolosluğu Ateşesi George Rusomoustakakis, Onur Konuğu şair Refik Durbaş, "Türk şiirinin Cumhurbaşkanı" olarak anılan yazar Doğan Hızlan, dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen şairler ve İzmirliler katıldı.
7. Uluslararası İzmir Şiir Buluşması’nın her geçen gün çıtayı yükselttiğini, uluslararası boyutta, hem salonlarda hem sokaklarda şiiri yaşattığını hatırlatan Konak Belediye Başkanı Tartan, "Daha çok şiir, daha çok sevgi, daha çok paylaşım" diyerek İzmir’i bir kez daha şiirle buluşmaya davet etti. Başkan Tartan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Süreklilik yarattığımız ve bayrağı hep daha yükseğe taşımaya çalıştığımız Şiir Buluşması ile hem salonlarda hem de sokaklarda, toplumun her kesimine şiirin güzelliklerini ulaştırmaktan mutluluk duyuyoruz. Temiz enerji, eğitim, bilişim, sağlık turizmi İzmir, bundan sonra şiirin başkenti olarak da anılmaya başladı. Buradan şiirle, şiirin gücüyle topluma verilen dostluk, paylaşım, sevgi mesajları çok önem taşıyor. Salonlarda bir araya gelip şiirlerimizi okumanın yanı sıra, bu yıl sokaklarda, İzmir’de kültür sanat ateşinin yandığı her noktada, halkın içinde şairlerimizi görecek, onların şiirlerini sokaklarda dinleyeceksiniz. ”
Parlamento yıllarında Türk Yunan Dostluk Grubu'nun kurulmasın öncülük eden ve iki ülke arasında dostluk bağının güçlenmesini destekleyen Başkan Tartan, "Ege Balıkların" adlı şiirini okudu ve “Medeniyetin ilk ışıklarını yakmış bir coğrafyayı paylaştığımız Yunanistan, dostluğuyla, sevgisiyle, bize yakın oluşuyla Şiir Buluşmasında bizimle birlikte” dedi.
Yunanistan İzmir Konsolosluğu Ataşesi George Rusomoustakis, Şiir Buluşması’na Onur Konuğu olarak katılmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti, “Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a bizi onur konuğu ülke olarak davet ettiği için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Burada olmaktan, şiirlerimizi birlikte okumaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.
Onur Konuğu, usta şair ve gazeteci Refik Durbaş ise gerçekleştirdiği esprili konuşması ile salonda bulunanları neşelendirdi. Erzurum’da doğmasına rağmen kendisini hep İzmirli hissettiğini belirten Durbaş şöyle konuştu: “İzmir’de şair bir belediye başkanının, Dr. Hakan Tartan’ın davetiyle bulunmaktan çok mutluyum. Benim çocukluğum İzmir’de geçti. Erzurum’da doğmuş olmama rağmen, yaşadığım, yaşamayı sevdiğim yer hep İzmir oldu.”
ŞİİRE, DANS VE FOTOĞRAF EŞLİK ETTİ
7. Uluslararası İzmir Şiir Buluşması’nın Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen açılış töreninde, konukları, fotoğraf sanatçısı Vedat Açıkalın’ın objektifinden yansıyan Refik Durbaş Fotoğrafları Sergisi karşıladı. İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının dans gösterisi ise, izleyenleri büyüledi. Antik Yunan şehirlerini anımsatan sahnede, bir bank üzerinde konuşmalarını gerçekleştiren şairler ise, açık havada söyleşi keyfini Avni Anıl Sahnesi’ne taşıdı.
Türk yazınının duayeni Doğan Hızlan, yine bir yazın ustası olan şair Refik Durbaş’ı, Haydar Ergülen ve Hüseyin Peker’le birlikte anlattı. İnci Asena, Refik Durbaş şiirleri okurken Sezai Sarıoğlu, usta şairi izleyicilere anlattı. Çevirileri ile özellikle gençlerin edebiyata ilgisini arttıran Cevat Çapan, Aristea Popaleksandru, Dimitra Christodoulou, Kleti Sotiriadou ve Mehmet Çetin’in katıldığı söyleşiyi yönetti. Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde etkinlikler devam ederken Alsancak sokaklarında da Aslıhan Tüylüoğlu, Aysel Güntürkün, Azime Akbaş Yazıcı, Bilsen Başaran, Fatma Aras, Filiz Gülmez, Güzin Oralkan, Harika Külçür, Hülya Deniz Ünal, Melodi Zerrin Yalım, Nevin Konuk, Pelin Onay, Sedef Kandemir, Zübeyde Seven Turan şiirlerini okudu.

Editör: TE Bilişim