Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı Bayraklı’da minik başkanlar icraatlarını açıkladı
İzmir Üniversiteleri Platformu’na (İÜP) üye dokuz rektör, İzmir’in, bilim endüstrisinin cazibe merkezi bir “Üniversiteler Kenti” olma yolundaki atılımlarını anlatmak ve bu süreçteki deneyimlerini paylaşmak üzere YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’yı makamında ziyaret etti. Çalışma ziyaretine, İÜP’nun dönem başkanlığını da sürdüren Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan ve Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan katıldı.

Rektörler, YÖK Başkanı Prof. Çetinsaya’ya, platformun kurulduğu 2008’den bu yana gerçekleştirdiği çalışmaları ve kente kattığı artı değer hakkında bilgi vererek, İzmir’in platform etkinlikleri sayesinde uluslararası ölçekte bir “Üniversiteler Kenti” olarak algılanmaya başladığını, bunun Türk bilim kurumları için de olumlu bir algı yarattığını belirttiler. Rektörler ayrıca geleceğe yönelik projelerini aktararak YÖK Başkanının desteğini istediler.

İzmir üniversitelerinin güç birliği sayesinde ulusal ve uluslararası düzeyde elde ettiği sonuçları mutlulukla karşılayan YÖK Başkanı Prof. Çetinsaya, İzmir, uluslararası bilim insanlarını ve öğrencileri cezbedecek her şeye sahip bir kent. Denizi ve güneşi yanında tarih derinliği ve kültür çeşitliliği ile de Uluslararası Üniversiteler Kenti potansiyeli yüksek bir şehir. Bu süreçte Yükseköğretim Kurulu olarak projelerinizi, bilimsel bir etkinlik düzenleyerek destekleyelim. Bunun için zaman kaybetmeden ‘Uluslararası Öğrenci ve Bilim İnsanı Hareketliliği Çalıştayı’ düzenleyelim” dedi.

ÜNİVERSİTELERDE ORTAK ÖĞRETİM
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, İzmir’de çok yakında uluslararası öğrenci yoğunluğu artacağını belirterek, bilimin İzmir içinde serbestçe dolaşabilmesi kent yaşamının bilimden sınırsız faydalanabilmesi için YÖK’e yapacakları başvurunun desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

İzmir'e dışarıdan gelen üniversite öğrencilerinin aile yanında konaklama olanaklarının araştırdıklarını belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün “ İzmir'de 'Ben bir öğrenciyi evimde misafir edebilirim' diyen birçok gönüllü aile var. Bu taleplere olanak sağlayacak çalışmayı önümüzdeki süreçte tamamlamayı hedefliyoruz üzereyiz” dedi.
İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, öğrencilerin kaynaşması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Ortak bilimsel çalışmaların uluslararası boyuta taşınmasının faydalı olacağını vurgulayan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, tersine beyin göçünün de özellikle İzmir’i uluslararası bir bilim cazibe merkezi haline getirebileceğini söyledi.

İzmir’in çok kültürlü yapısıyla uluslararası öğrenci hareketlerinde büyük bir avantaja sahip olduğunu söyleyen Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, “ İzmir İÜP sayesinde bu potansiyelini sergilemeye başlamıştır’’ dedi.
Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, İzmir’in bilim turizminde büyük bir potansiyeli bulunduğunu ifade etti. İzmir’in sağlık turizmindeki alt yapısının güçlü olduğunu belirten İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, “Doğal kaynaklar ve yenilebilir enerji rezervi yönünden zengin olan kentimiz sağlık turizminde de büyük oranda artış yaratabilir“ diye konuştu.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu ise, “Amerikan bilim endüstrisini sarsan tersine beyin göçü, uluslararası yükseköğretim pazarında da beklenmeyen talep hareketliliğine neden olmuştur. Arz ve talep batıdan doğuya kaymıştır. Bu hareket yakın gelecekte Türkiye’ye ve özellikle İzmir’e yönelebilir" dedi.

EXPO’YA 170 BİN GÖNÜLLÜ
İÜP dönem başkanlığını da sürdüren Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Barkan, EXPO’ya İzmir’in ev sahipliği yapabilmesiyle ilgili adaylık sürecinde üniversiteler olarak İzmir’deki diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olduklarını belirtti. Prof. Barkan, şöyle konuştu: “Platforma üye sekiz üniversitede yükseköğrenim gören 170 bin öğrenci ile ‘sivil toplumun’ oluşmasına katkı koyacaklarını dile getiren Barkan, “EXPO’ya çok yönlü destek vereceğiz. Danışma kurulunda yer alacağız; hazırlık, organizasyon ve uygulama aşamalarında yer alacağız. Üniversitelerimiz, oy kullanacak BİE ülkelerinin üniversitelerine yönelik olarak sosyal yaptırım grubu kuracak. Bu işin lobi ayağında da yer alacağız. İzmir EXPO 2020 onayını BİE’den aldığında da organizasyonda ihtiyaç duyulacak genç kadroları seferber edeceğiz."
Editör: TE Bilişim