Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İzmirli sanayicilere moral verdi, güven aşıladı. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Yönetim Kurulu üyelerini Çankaya Köşkü'nde kabul eden Gül, "Ekonominin, kalkınmanın, zenginleşmenin motoru sizsiniz" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı için de üst düzeyde çaba gösterdiğini vurguladı.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar liderliğindeki heyete hitap ederken her cümlesinde İzmir ve sanayicilere özel bir önem verdiğini hissettiren Cumhurbaşkanı Gül, ekonomiden EXPO 2020 adaylığına kadar kentin motivasyonunu yükselten mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Gül, Ege ve İzmir'i en cazip bölge olarak nitelendirirken "İzmir başlı başına, gerçek anlamda metropol, dışa açılan kapıdır" dedi. Başka kentlerden yoğun olarak yaşanan göçlerin İzmir'in işini zorlaştırdığını söyleyen Gül, ancak herkesin
bunun farkına vardığını ve kenti sahiplendiğini ifade etti.
Sanayi üretim kapasitesi açısından İzmir'in yerinin farklı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, sanayicileri de şu sözlerle övdü: "Ülkemizin dinamosu sizsiniz. Ekonomiyi takip eden, ülkemizin kalkınmasının, zenginleşmesinin motoru sizsiniz. İzmir'in sorunları konuşulurken gelişmesi de göz ardı ediliyor. İzmir'i daha çok gündeme getirmeli."
İzmir'de, başta İzmir-İstanbul Otoyolu olmak üzere ulaşım ve altyapı alanında büyük projelere başlandığını, geçmişte 10-15 yılda yapılan işlerin şimdi daha kısa sürede gerçekleştirildiğini hatırlatan Gül, şunları söyledi: "5-10 yıl içinde İzmir'in yeri çok farklı olacak. İzmir'de büyük bir potansiyel birikiyor. Büyük bir patlama olacak döneme yaklaşıyorsunuz."
İhracat deyince İzmir'in akla geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, otomotiv ve yan sanayi ile kimya ve bunun gibi sektörlerde milyar doları aşkın ihracatların başka illerin ihracatçı birlikleri kayıtları yerine İzmir'in kayıtlarında yer alması için bu konudaki birliklerin kurulması gereğine de dikkat çekti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, İzmir'in toplam gelir ve tahsilattaki payının yüzde 10.81 olduğunu, üretimin yüzde 9'unu, katma değerin yüzde 14'ünü gerçekleştirdiğini, istihdamın da yüzde 10'unu sağladığını ifade etti.
Yorgancılar, Petkim'in Aliağa'da 5 milyar doları aşan yatırımla kuracağı rafinerinin yanı sıra organize sanayi ve serbest bölgelerde inşaatına başlanılan fabrikalarla hükümetin başlattığı ulaşım ve demiryolu projelerinin önemini vurguladı.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023'te 500 milyar dolarlık ihracat yapacak güçte olduklarını anlatan Yorgancılar, şöyle konuştu: "Makine ve imalat parkına sahibiz. İzmir'in kapasite kullanım oranı ve enerji kullanımı Türkiye ortalamasının üzerinde, ihracatımızda artış var. Ancak, Türk sanayicisi olarak önümüzdeki engellerin kaldırılıp dünyadaki rakiplerimizle eşit şartlarda mücadele etmek istiyoruz"
Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı ile Temmuz ayından itibaren yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında sanayicinin taşıdığı endişeleri de Cumhurbaşkanı Gül'e aktaran Yorgancılar, şu bilgileri verdi: "Toplu İş İlişkileri Kanunu ile çalışma hayatında barışı ve huzuru sağlayacak sistem kurulmalı. Özellikle TTK'da ekonomik suça ekonomik ceza yerine hapis cezası getiren maddeler var. Şirketleşmeyi, kurumsallaşmayı önleyici hükümler bulunuyor. Bunlar değişmeli. Çekten dolayı hapis yatan 78 kişi yeni
kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte tahliye edildi. Ancak, yeni TTK'nın uygulanmaya başlamasıyla birlikte 1 milyon 400 bin şirket olumsuz yönde etkilenecektir.
KANUNLAR YAZILIRKEN MÜDAHİL OLUN
Cumhurbaşkanı Gül de, doğru olan yasal düzenlemelerin önceki dönemlerdeki koalisyon hükümetlerinin aksine şimdi kısa zamanda TBMM'den geçirilebileceğine işaret etti. Kanunlardaki değişikliklerin TBMM Genel Kurulu'na gelmeden önce daha yazılma aşamasında tarafların katılımıyla çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Gül, "TTK'da şirketlerde paravan ve gerçek idarecilerin ayrı olduğu bir yapı çıkabilir. Sendikalar Yasası da önemli. Türkiye 1970'li yıllarda önemli şeyler kaybetti. Ölçü kaçmamalı" diye konuştu.




Editör: TE Bilişim