Gemi Söküm Sektörü İftiralarla İlgili Hukuki Süreci Başlatacak Gemi Söküm Sektörü İftiralarla İlgili Hukuki Süreci Başlatacak
İzmir İşadamları Derneği (İZİAD) üyesi bir grup işadamı Güney Afrika’da yer alan Botsvana’ya iş gezisi düzenledi. Botsvana’nın başkenti Gaborone’de Botsvana Ticaret Endüstri ve İşgücü Federasyonu (BOCCIM) ile bir araya gelen Türk işadamları, ülkedeki yatırım imkânları yerinde incelendi. İZİAD üyeleri iki yıl önce de Botsvana’ya gitmiş, ancak vize nedeniyle ülkeye girememiş ve kapıdan dönmüştü. İşadamları bu sefer aynı ülkeye vizesiz giriş yaptı.
Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) koordinasyonunda İzmir İşadamları Derneği (İZİAD) organizasyonunda Botsvana Ticaret Endüstri ve İşgücü Federasyonu (BOCCIM) ev sahipliğinde ‘Türkiye-Botsvana Ticaret ve Yatırım Forumu’ düzenlendi. Sahra altı Afrika ülkesi Botsvana’nın başkenti Gaborone’de düzenlenen toplantıya İZİAD üyesi 11işadamı katıldı. Forumda, Botsvana’nın yatırım imkânları değerlendirildi. Türk işadamları program çerçevesinde Botsvanalı işadamları ile ikili iş görüşmelerinde de bulundu.

Forumda konuşan İZİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Şen, Afrika’nın en liberal ikinci ekonomisi Botsvana’ya 2011 yılında iş gezisi düzenlediklerini ancak Botsvana’ya giriş vizesi alamadıklarını, şimdi ise Türkiye’den Botsvana’ya vizesiz giriş yapan ilk Türk ticaret ve yatırım heyeti olduklarını söyledi.

İstikrara sahip ve büyüme trendinde olan, yatırım ve güvenliği açısından Botsvana’nın Afrika’nın en güvenli ekonomisi konumunda olduğuna dikkat çeken Şen, “Botsvana, 15 Afrika ülkesinin hükümetler arasında kurulmuş bölgesel bir örgüt olan Güney Kalkınma Topluluğu (SADC) üyesidir. Botsvana aynı zamanda, Lesotho, Namibya, Swaziland ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin oluşturduğu Güney Afrika Gümrük Birliği (SACU) üyesidir. Botsvana aynı zamanda 250 milyon nüfusa sahip SADC pazarları, sahra altı ve Batı Afrika için stratejik bir ortak konumda bulunuyor.” dedi. Türk işadamlarını Botsvana’da maden elmas pırlanta altın, demir çelik inşaat malzemeleri, enerji, elektrik araçları, beyaz eşya, mobilya ve aksamları, gıda ürünleri, tarım aletleri, deri, ayakkabı, tekstil ürünleri ve turizm alanlarında önemli fırsatlar beklediğini dile getiren Şen, şunları kaydetti: “Botsvana ile ticaretimiz yok denecek kadar az. Bu düzenlediğimiz forum, ikili iş görüşmeleri ve karşılıklı ziyaretlerle iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesi ve çeşitlenmesi açısından büyük önem taşıyor. İZİAD üyesi işadamları olarak Botsvana gibi ticaret hacmimizin zayıf olduğu bir ülkede bulunmaktan memnuniyet duyuyoruz.” Şen, beş günlük program çerçevesinde Botsvanalı firmalarla 50’nin üzerinde ikili görüşme yapma fırsatı elde ettiklerini aktardı.

‘TÜRKİYE’Yİ EKONOMİDE MODEL ÜLKE OLARAK GÖRÜYORUZ’

İş forumunda konuşan Botsvana Ticaret Endüstri ve İşgücü Federasyonu (BOCCIM) Yönetim Kurulu Başkanı Alex Letlhogonolo Monchusi, Türk işadamlarını ülkesinde misafir etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Botsvana’nın 203 ton kömür rezervi olduğunu, dünya elmas piyasasının Belçika’dan Gaborone taşındığını aktaran Monchusi, elmas hayvancılık ve turizmin Botsvana’nın en önemli gelir kaynakları olduğu bilgisini verdi. Türkiye’yi ekonomide model ülke olarak gördüklerini vurgulayan Monchusi, “Türkiye 1983’te liberal ekonomiye geçti. Kapılarını dünyaya açtı. Bizde aynı şeyi yapmak istiyoruz. Türkiye’yi ekonomide bir model ülke olarak görüyoruz. Türk şirketleriyle ortaklık yapmak istiyoruz. Botsvana yabancı yatırımcı için hukuki alt yapısı en yeterli ülke. Sadece madenlerimiz değil aynı zamanda yatırım dostu ve iş yapma kolaylığımızla da Afrika da lider ülkeyiz. Afrika da yatırım yapabilmenin en önemli ön koşulu güvenilirliktir. Ticaret ve yatırım için gelecek Türk işadamlarına her türlü kolaylığın sağlanması noktasında yardımcı olacağız.” diye konuştu.

Programın sonunda İZİAD üyeleri, Botsvanalı işadamlarını Türkiye’ye davet etti. Botsvanalı işadamları da daveti memnuniyetle kabul ederek, bir heyetle İzmir’e geleceklerini belirtti. Program sonunda İZİAD heyeti Türkiye’den götürdükleri çeşitli hediyeleri ve plaket takdim etti.

Editör: TE Bilişim