''Türkiye İzmir gibi olsa sorunlar çözülür'' ''Türkiye İzmir gibi olsa sorunlar çözülür''
Kent Ekmek Fabrikası tarafından glutensiz ekmek gönderilen kentler şöyle: Antalya, Adana, Ankara, Aydın, Afyonkarahisar, Balıkesir, Bingöl, Bitlis, Çanakkale, Diyarbakır, Denizli, Eskişehir, Erzurum, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İstanbul, Kars, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kocaeli, Kırıkkale, Manisa, Mardin, Malatya, Mersin, Muğla, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Tekirdağ, Uşak ve Yozgat. Bu iller arasında en fazla talep 13 farklı noktayla Antalya'ya ait. Antalya'yı Eskişehir, Denizli, Manisa, Kayseri, Gaziantep, Adana ve Ankara izliyor.
Grand Plaza Kent Ekmek Fabrikası'nda üretilen ekmekler, İzmir içinde ise 60'a yakın Kent Ekmek satış büfesi ile EDAK Ecza Kooperatifi üyesi eczanelerde “sipariş üzerine” satılıyor.13 liralik ekmek 75 kuruşa satılıyor.
“Gluten” alerjisi nedeniyle buğday, arpa, çavdar ve yulaflı ekmekleri yiyemeyen çölyak hastaları ile ömür boyu diyet yapmak zorunda olan fenilketonüri hastaları için üretilen “glutensiz tıbbi ekmek”ler, 450 gram ağırlığında ve satış fiyatı da 75 kuruş. Yurt dışından getirilen 400 gramlık glutensiz ekmekler ise halen piyasada 13 liradan satılıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza A.Ş. Kent Ekmek Fabrikası'nda glutensiz ekmeklerin üretimine başlanmadan önce, Çölyakla Yaşam Derneği, Fenilketonüri Hastaları Derneği ve Ege Üniversitesi Beslenme Bilim Dalı, öğretim üyeleri, diyetisyenler ile kapsamlı çalışmalar yapılarak deneme üretimleri gerçekleştirildi. Üretilen ekmekler daha sonra Ege Üniversitesi laboratuvarlarında analiz edildi. Üretim, tüm bu titizlikle çalışmalardan sonra başladı.
Çölyak hastalığı “Glutein” proteinine karşı vücudun geliştirdiği tepkiden dolayı oluşur. Glutein proteini arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunur. Çölyak hastalığı da bu tahılların alınmasıyla gelişir. İnce bağırsaklarda ortaya çıkan bu hastalık nedeniyle bağırsak duvarları düzleşir ve besin emilimini tam anlamıyla yapamaz.




Editör: TE Bilişim