Başkan Eriş, ekonomik kriz sebebiyle yapım ihalelerine müteahhitlerin katılım gösteremediği bu zor dönemde sıkıntıları en aza indirmek için İZSU ile planlama yaptıklarını ve İZSU’nun kendi imkanlarıyla çalışma gerçekleştirdiğini vurguladı.

İZSU KENDİ EKİPLERİYLE SAHADA

Ödemiş’te iklim krizinin etkileri ile ani ve aşırı yağışlarda yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçmek adına İZSU Genel Müdürlüğü'nün Ödemiş'te Ödemiş Belediyesi ile birlikte planladığı çalışmalar aralıksız sürüyor.

Bu çalışmaların bir parçası olarak Şehit Turan Emeksiz Bulvarı’ndan Ortaç Sokağı ve 125. Yıl Kültürpark bölgesine doğru gelen yağmur suları ile Adalet Sarayı ve Şehit Erdal Bodur Caddesi çevresinden kot farkı sebebiyle gelen yağmur sularını ızgaralarla toplayıp drenaj hattıyla Genev Çayı’na deşarj edecek dev yatırım için İZSU ekipleri, yağmur suyu hattı döşeme çalışması gerçekleştiriyor.

ANADOLU CADDESİ’NDEN SONRA İKİNCİ ETAP ZAFER MAHALLESİ’NDE

Çalışmalarla ilgili İZSU Ödemiş Teknik Şube Müdürü Koray Yapıcı ile birlikte Zafer Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Anadolu Caddesi’nde yaptığımız yağmur suyu hattı planlaması gibi Zafer Mahallesi’nde de çalışma başlattık. Bu planlamayı Ödemiş Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğümüz birlikte yaptılar. Zafer Mahallemizde belirli bir konut alanının ardından tarlalar başlıyor. Bu tarlalardan aşırı yağışlarla birlikte gelen yağmur suları da zaman zaman sıkıntılara yol açabiliyor. Aşırı ve ani yağışlarda yaşanan sıkıntıları önlemek için bir çalışma planladık. Burada herhangi bir müteahhit firma yok. Tamamen İZSU ekipleri, İZSU iş makineleri ile çalışma yapılıyor.

Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu

EKONOMİK KRİZ YÜZÜNDEN İHALELERE KATILAN OLMADI

Çünkü bu tarz işlerin ihalesine müteahhitler katılmıyor. Sadece Ödemiş için bu tarz 12 yapım işinin ihalesine ekonomik kriz sebebiyle katılan olmadı. Müteahhitler de sürekli artan maliyetleri, fiyatlardaki belirsizliği göz önüne alarak elbette ihalelere girmiyor. Çünkü geleceği öngöremiyorlar. Peki ne oluyor, hizmette bizden kaynaklı olmayan gecikmeler yaşanıyor. Biz bunu önlemek için İZSU Ödemiş Teknik Şube Müdürlüğümüz ile beraber doğru bir planlama yaptık. 125. Yıl Kültürpark yanındaki Genev Çayı ya da Ahrandı Çayı’ndan Şehit Erdal Bodur Caddesi’ni takip ederek yeni Adliyeye kadar olan bölgede oluşan yağmur sularını ve Şehit Turan Emeksiz Caddesi’ndeki yağmur sularını toplamak için 800’lük diye tabir ettiğimiz borular yerleştiriliyor, ızgaralar oluşturuluyor. Boruların döşenmesi işlemi kademe kademe ilerliyor” dedi.

“YAĞMUR SULARI DERELERE ULAŞTIRILACAK”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e, İZSU Genel Müdürlüğü’ne ve ilgililere teşekkür eden Başkan Eriş, “İklim krizi ile birlikte nerede ne zaman bir afetle karşılaşacağımızı öngörmemiz zorlaştı. Yerel kuvvetli sağanak yağışlar gibi durumları sık sık görüyoruz. Yalnızca burada su birikmiyor, buradan gelen fazla yağmur suyu kentin daha güneyine doğru akıyor. Ortaç Sokak’tan yeni hastanenin olduğu bölgeye gidiyor, Atatürk Mahallesi sokaklarından Ulus Meydanı bölgesine gidiyor. Bunları önlemek için Şehit Adnan Menderes Bulvarı ile Saraçoğlu Caddesi’ni bağlayan Anadolu Caddesi’nde ilk etap yağmur suyu hattını yaptık. Bu birinci faz. Burası da ikinci faz olacak. Bundan sonra da sıkıntı yaşanan bölgelerden Ulus Meydanı, Harbiye Caddesi, Enstitü Caddesi, Hatay Caddesi ve Spor Sokak civarında suyunu toplayıp yeni istasyon yanı Kurtuluş Caddesi’nden devam ederek Mercan, Yunus Emre Caddesi, Fabrika Caddesi bölgesinin de yağmur suyunu alacak şekilde bir hat daha oluşturacağız. Yine Patates Pazarı civarı, Gençlik Caddesi ve Bayır Sokak üzerinden dereye ulaştırılacak yağmur suyu hatlarıyla Ödemiş’in altyapısını daha dirençli hale getireceğiz.

“ŞEHRİMİZİ ADETA YAĞMUR SUYU KUŞAKLARIYLA DONATIYORUZ”

Yağmur suyu çalışması dediğimiz zaman şehrin doğusunda Genev Çayımız var, yine Bayır Sokak’a gelen Kuvvetli Mahallesi’nden gelen bir çayımız var. Bizim temel düşüncemiz bu iki akarsu yatağına yağmur sularımızı deşarj ederek bu kronikleşmiş soruna çözüm üretmektir. Çalışmalarımız hava koşullarının izin verdiği ölçüde hızla sürüyor. Burada kullanılan malzemeler de başta borularımız olmak üzere ihale ile alınıyor. Bu ihale süreçlerini de beklemek zorundaydık. Şimdi de harekete geçildi. Şehrimizi adeta yağmur suyu kuşaklarıyla donatıyoruz.

Görmeyen, duymayan, bilmeyen anlamında söylemiyorum. Ama tüm bu çalışmalar bir plan dahilinde yapılıyor. Etap etap ilerleme sağlanıyor. Çalışmalar tamamlandıktan sonra yollarımızda hızlı bir onarım süreci de yaşanacak. Emeği olan tüm ekiplerimize Ödemiş ailemiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu iklim krizi ortamında afetlerden kaynaklı sıkıntıları belki tamamen yok edemeyebiliriz ama birlikte planladığımız çalışmalarla sıkıntıları en aza indireceğiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ödemiş Belediyesi daha dirençli bir Ödemiş için el ele ilerliyor” dedi.

Editör: Ersin USTA