Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural ! Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural !
 Diyarbakır’da özel bir hastanede görevli kardiyoloji doktoru Çayan Çakır, 15 yaşındaki Bahar Aktan’ın kalbindeki 2 santimlik deliği, ameliyat etmeden şemsiyeleme yöntemi ile kapattı. Dr. Çakır, hastanın doğuştan gelen 2 santimlik kalp deliğinin olduğunu, bu tür hastalıkların belli bir yaşa kadar şikayet veya semptom veremyebildiğini söyledi. Bahar Aktan’ın, 1 yıl önce nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı gibi şikayetler ile kendilerine başvurduğunu belirten Çakır, “Hastanemizde ilk defa kalp deliğinin kapatılmasını ameliyatsız bir şekilde gerçekleştirdik. Hastanın Ankara, İstanbul’a gitme gibi ekonomik durumu yoktu. Genelde ekonomik durumu iyi olanlar bölgedeki hastanelere pek güvenmiyorlar. Ankara, İstanbul veya İzmir gibi büyük yerlere yöneliyorlar. Kimi zaman gittiklerinde daha kötü sonuçlarla karşılaşabiliyorlar. Bu tür müdahaleler çok sık karşılaştığımız müdahaleler değil. Spesifik merkezlerde yapılabilen bir ameliyat. Bu ve benzeri operasyonlar bizim ve hastanemizin gurur duyacağı bir operasyon” dedi. 
Eskiden bu tip kalp deliklerinin kapatılmasının açık kalp ameliyatı gerçekleştirerek yapıldığını ifade eden Çakır, “Yani göğüs kafesinin kesilmesi şeklinde. Biz kasıklardaki damardan girip bir tel vasıtasıyla deliğe ulaşıp oraya ince boru yollayıp buraya şemsiyeye benzer bir kapatma cihazını yerleştirdik. Hastanın bilinci açıkken bunu yaptık. Anestezi almadı. Bu sırada ultrason cihazlarıyla cihazın yerleşmesini kontrol ettik. İşlem başarı ile sonlandırıldı. 4 saat sonra hasta ayağı kalktı. Herhangi bir sorun olmadı” dedi.
Hasta Bahar Aktan ise, Dr. Çakır’a teşekkür ederek, “Korktuğum için ameliyat olmak istemiyordum. Doktorumuz bize ameliyat olmadan da kalp deliğini kapatabileceklerini söyledi. Sağlığıma kavuştum. Çok mutluyum” diye konuştu.

İzmir Haberleri
Editör: TE Bilişim