Suriyeli dilenci çiftin hasılatı şaşırttı Suriyeli dilenci çiftin hasılatı şaşırttı
 3 yıl önce karaciğer yetmezliği teşhisi konulan 17 yaşındaki Seyfettin Arslan, Gaziantep Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nde tedavi görürken umutların tükendiği anda kuzeninin 22 yaşındaki eşi Mustafa Arslan karaciğerini bağışlayabileceğini söyledi. Bunun üzerine Seyfettin için daha önce aileyle görüşen ve bir türlü uygun kan bulamayan doktorlar, kanı uyuşan Mustafa Arslan ile bire bir görüştü. Mustafa Arslan’dan alınan karaciğer, Seyfettin Arslan’a nakledildi. Başarılı bir ameliyatın ardından yeni karaciğerle hayata tutunan Seyfettin Arslan ve karaciğeri bağışlayan Mustafa Aslan kısa sürede ayağa kalktı.
Organ naklini gerçekleştiren ekip, hastalarla birlikte kameralar karşısına geçerek operasyonla ilgili detayları kamuoyuyla paylaştı. Basın toplantısına katılan Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Levent Elbeyli, “Ekibimiz gerçekten büyük bir gayretle birçok organ nakline imza atıyor. Hastanemiz sadece Gaziantep’in değil, bölgenin önemli bir hizmet sürecini yürütüyor” dedi.
Pediatri Gastroentroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şamil Hazlı ise, karaciğer nakledilen Seyfettin Arslan’ın durumu ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Hastamız 3 yıldır karaciğer nakli bekliyordu. Hastamızın çocuk olmasından dolayı bir konuya vurgu yapmak istiyorum. Karaciğer fonksiyon bozukluğu eğer erken dönemde tespit edilebilirse tanı alma şansımız olabiliyor. Bu hastamızda maalesef geç tanı alınmış. Sonuç olarak organ bağışı konusunda vericinin akrabalık düzeyi yakın olmasa da bunu bağışlaması büyük bir olay. Tabiri caizse karaciğerini bağışlayan Mustafa Arslan’ın bir kahraman olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü hastamızın durumunun farkına varınca bize geldi ve biz de hastanın durumunun kötüye gittiğini anlattık. O da bu durumda karaciğerini bağışlayarak hastamızın ömrüne ömür kattı diyebiliriz. Eğer bu bağış olmasaydı kısa bir süre sonra belki hastamızı kaybedecektik” diye konuştu.
Toplantıya katılan Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Avni Gökalp da, organ nakli konusunda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini hatırlatarak, “Biz vatandaşlarımızdan organ bağışı bekliyoruz. Ekip olarak her konuda hazırız. Elimizden gelen bütün gayreti göstermeye çalışıyoruz insanları sağlığına kavuşturması açısından. Ancak vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz ve yardımlarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Gaziantep Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakil Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Sacit Çoban ise, Türkiye’de birçok organ nakil merkezinin bulunduğunu belirterek, “Ancak canlıdan karaciğer nakli yapan merkez sayısı biraz daha az. Bizim merkezimizde hem canlıdan hem de kadavradan böbrek ve karaciğer nakilleri yapıyoruz” dedi.
Son yaptıkları organ naklinin Türkiye’de çok nadir olduğunu ifade eden Çoban, “Hastamızın kuzeninin eşi karaciğer bağışında bulunabileceğini söyledi. Bizde bir hafta içinde hazırlıkları tamamlayarak ameliyata başladık. Kendisi çok yüksek bir fedakarlık gösterdi. Bizde bu olay karşısında çok şaşırdık. Sonuç olarak bugün ameliyatın altıncı günündeyiz ve her ikisinin de sağlık durumu gayet iyi. Zaten organını bağışlayan Mustafa Arslan’ı bugün taburcu etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

“ASIL KAHRAMAN DOKTORLAR” 
Karaciğerini bağışlayan 1 çocuk babası Mustafa Arslan, durumun ciddiyetini fark ettiği anda karaciğerini bağışladığını belirterek, “Ailesinin bağış için kan grubu uyuşmazlığı olduğunu öğrendim. Bu büyük bir ameliyat ama insanların korktuğu kadar da değil. Aylarca yatağa düşeceğiniz bir durum değil yani. Sonuç olarak burada olma sebebim Seyfettin’in hayatını kurtarabilmekti. Onun durumu her geçen gün kötüye gidiyordu ve hatta Allah korusun ölebileceği bile söyleniyordu. Bunun için ben karaciğerimi bağışladım ve çok mutluyum. Belki ilerde bir daha karaciğerini verir misin diye sorsalar, yine verebilirim” dedi.
Doktorların kendisini ‘kahraman’ olarak nitelendirdiğinin belirtilmesi üzerine Mustafa Arslan, “Asıl kahraman doktorlar” diyerek gözyaşlarını tutamadı. Uzun süre konuşamayan Arslan, Seyfettin’in hayatını kurtarmanın kendisine nasip olmasından dolayı binlerce kez Allah'a şükrettiğini belirterek, “Ben sevinçten ağlıyorum. İnsanlara da gerçekten yalvararak şu mesajı vermek istiyorum. Burada organ bekleyen onlarca hasta var. Öz annesi kızına karaciğerini bağışlamadığı için 10 yaşındaki kız hayatını kaybediyor. Öz anne bunu nasıl yapabiliyor. Bu gerçekten çok kötü bir durum ve insanlık gittikçe yok oluyor. Karaciğerinizi bağışladığınızda sadece 3 gün içinde ayağa kalkıyorsunuz ve hayatınıza devam ediyorsunuz. 10 yaşındaki bir çocuğun ölmesine ne gerek vardı?” dedi. 
Karaciğer nakli yapılan Seyfettin Arslan ise, doktorlara ve bağışta bulunan Mustafa Arslan’a minnettar olduğunu belirterek, “Ben 3 yıldır hastalığım nedeniyle büyük sıkıntılar çekiyorum. Çok acılar çektim ve bugün karaciğerini bağışlayan akrabam Mustafa Arslan’ın ve Organ Nakil Merkezi sorumluları doktorlarının başarılı ameliyatı ile ayaktayım. Hastayken hiç umudumu da yitirmedim. Her zaman hayata dört kolla tutunmaya çalıştım ve hep nakil bekledim. Sonunda bu gerçekleşti ve herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. 



İzmir haber

Editör: TE Bilişim