‘Katliam’dan sağ kurtulan şahıs o anları anlattı ‘Katliam’dan sağ kurtulan şahıs o anları anlattı
İl Sağlık Müdürü Dr. Tuncer, Kars genelinde 228 bin 742 kişiye aile hekimliği hizmeti verildiğini söyledi.
3-8 Eylül Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklamlarda bulunan Dr. Hasan Tuncer; “Hem yaşam kalitesini yükseltmek hem de hastalıkları oluşmadan önce önlemek için halk sağlığına yönelik çalışmalar artarak sürdürülmektedir. 20-30 yıl öncesine kadar halk sağlığı çalışmalarını daha çok kolera, tifo gibi salgın hastalıklara karşı korumada alınması gereken önlemler oluştururken, günümüzde daha çok AIDS, kanser gibi tedavi süreci uzun ve maliyeti yüksek hastalıklar halk sağlığını tehdit eden sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, toplum bilincini yükselterek hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standart’ını yükseltmek halk sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır” dedi.
Dr. Tuncer; “Bu bağlamda Sağlık Bakanlığınca uygulamaya konulan Aile hekimliğiyle koruyucu sağlık hizmetlerinin daha etkin sunulması hedeflenmiştir. İlimizde 09.08.2010 tarihinde Aile Hekimliği Uygulamasına geçilmiştir. Kars Merkez ve İlçeleri’nde Aile Hekimliği Uygulaması kapsamında toplam 288 bin 742 nüfusa Aile hekimliği hizmeti verilmektedir.Bakanlığımızca koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında obezite ile mücadele başlatılmış olup Şişmanlık ve hareketsizlik konusunda toplumun hasasiyetinin arttırılması hedeflenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmasına göre dünyada her yıl 3 milyona yakın insanın aşırı kiloya bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiği bilinmektedir. Obezitenin; tansiyon, şeker, kalp gibi sağlık sorunlarına yol açtığı artık bilinen bir gerçektir. Bu kapsamda Eylül ayında başlatılacak olan Sağlıklı yaşam için projesine herkesin katılmasını bekliyoruz.
Sağlık İl Müdürü Dr.Tuncer obezite ile mücadele için şu mesajları verdi: “Sabah tartılıp ölçülen kilo boya bölündüğünde çıkan sonuç 25'in üstündeyse kilo fazlanız var, 30'un üstündeyse de obezsiniz demektir, dikkat etmeliyiz. Kilo verebilmek için günde 10 bin adım atmalıyız. Vücut kitle indeksimiz yüksekse tükettiğimizden daha az kalori almalıyız, tıka basa yememeliyiz. Piyasada dolaşan bir dolu diyet ve egzersiz önerisi var. Bu diyetler konusunda dikkatli olmalıyız. Tam buğday unundan yapılan ekmek tüketmeliyiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ürünlerin ilaç olarak algılamamalıyız. Hep beraber sağlıklı bir yaşam için “Kars Sağlıklı Yaşam İçin Projesi” obezite ile mücadele başlatmak büyük önem arz etmektedir.”

İzmir Haberleri

Editör: TE Bilişim