Polise roketli saldırı Polise roketli saldırı
Kars Valiliği koordinasyonunda Türkiye Muharip Gaziler Derneği tarafından yürütülmekte olan Başbakanlık Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında, ‘Gazilerimize ve Şehit Alilerine Uzanan Şefkat Eli Projesi’ adı altında şehit aileleri ve gaziler Çanakkale’ye gönderildi.
Kars Valiliği önünde düzenlenen uğurlama töreninde konuşan vali Ahmet Kara, projenin 89 bin TL.’ye mal olduğunu belirtti.
Kara, proje kapsamında ayrıca dernek tarafından şehit yakınları ve gazi ailelerinden 25 çocuğa burs verileceğini, tiyatro ve sinema etkinlikleri düzenleneceğini ve Çanakkale gezisinin ardından 300 kişi için de Sarıkamış Şehitliği gezisi düzenleneceğini söyledi. Osmanlı İmparatorluğu’nun 1915 yılında iki tane önemli badire atlattığını ve bunlardan birisinin Çanakkale, diğerinin de Sarıkamış Harekatı olduğunu ifade eden Kars Valisi Ahmet Kara; “Bu gezi için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sizler döndüğünüzde yine sizi ben karşılayacağım ve sizleri dinleyeceğim. Çanakkale’de bütün tabyaları, anıtları, Conk Bayırını, 57. Alayı ziyaret edin. Orada Mustafa Kemal Atatürk “Size ölmeyi emrediyorum!”dediği zaman insanların nasıl düşman siperlerine, düşman mevzilerine ölümü göze alarak atıldıklarını hissedin. Çanakkale, 250 bin şehidin verildiği ama vatanın da kurtarıldığı ilk ve en büyük mücadelemizdir. Sarıkamış’ta ise bildiğiniz gibi 90 bin Mehmetçiğimiz şehit olmuştur” dedi.
Çanakkale çıkarması sırasında bir alayın tek bir neferi bile sağ kalmadan yok olan 57. Alay’ın komutanı , Alay Komutanı Albay’ın Mustafa Kemal’in sınıf arkadaşı olduğunu hatırlatan vali Ahmet Kara; “Bu Albayımız Mustafa Kemal’in bu harbi kazanılacağına inandığı için O’nun emrine girmiştir. Ama savaş sırasında 57. Alay tümüyle şehit olmuştur. Orada şehitlerin mezarlarını göreceksiniz. Oraları görün ki ecdadımızın bu toprakları bizlere ne şekilde bıraktıklarına şahit olasınız. Şehitler cennetin en yüce katındadır. Orada geçmişte olan bitenleri sizlere anlatan mihmandarlar olacaktır. Deniz müzesini de mutlaka gezin. Orada bir subay ve astsubay size deniz müzesini anlatacaktır. Çanakkale’den dolu dolu olarak dönün. 30 yıl önce ben gitmiştim. Sebdül Bahir bir ihtiyar anlattı. Dedi ki, ‘Sebdül Bahir sırtlarından öyle kan aktı ki kan cesetleri sürüklüyordu.’ Çanakkale zor kazanıldı. Çanakkale bizim yüzümüzün akıdır. Dedelerimizin kahramanlıklarıyla doludur. Siz döndükten sonra artık Kars’ta topraklara ayağınızı bastığınız zaman tereddüt edeceksiniz. Mehmet Akif’in dediği gibi, ‘Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’ Çanakkale’nin her karışında sıktığın zaman şehit fışkıracak kadar şehit doludur. Kars’ta öyledir. Bunun da kıymetini bilmek lazım. Kars’ta da 1,5 milyon şehit yatıyor. Kars’ta şu anda nereyi kazsanız kazın şehit kemikleriyle karşılaşabilirsiniz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Şehit yakınları ve gazi ailelerini Çanakkale’ye Kars Valisi Ahmet Kara, vali yardımcısı Karahan Daşdan, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, daire amirleri ve gazeteciler uğurlandı. Okunan dua ve Fatiha’nın ardından Kars’tan ayrılan aileler, 5 gün süreyle Çanakkale’de şehitlik ören yerlerini ziyaret edecekler.

Editör: TE Bilişim