25 Aralık 1921 Gaziantep'in Kurtuluşu  25 Aralık 1921 Gaziantep'in Kurtuluşu 
  Birçok tarihi yapıya sahip Gaziantep, yer altında bulunan kastel ve mağaralarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 
Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2006 yılında restoresi yapılan Pişirici Kasteli, kendine has yapısıyla turist çekiyor. 1282 yılında yapıldığı tahmin edilen Gaziantep’e özgü kasteller, serin havasıyla da sıcaktan bunalanların uğrak yeri oluyor. Kastel işletmecisi Kasım Kaygın, "Bu kasteller yer altında yapılan su yapılarıdır. Geçmişte abdest almak, ibadet etmek, temizlik ve dinlenme amaçlı kullanılıyordu. Serin ve ferahlama mekanları olarak kent hayatında önemli yere sahiptir. Şehrin içerisinde bulunan mağaralar ve kasteller tarihi yapı olmasının yanı sıra, yaz aylarında sıcaklardan bunalan vatandaşlar için önemli bir yere sahiptir. Türkiye'de Gaziantep’te tek olan tarihi Pişirici Kasteli ve mescidindeyiz. Dünyada bazı şehirlerin yer üstü kültürü vardır. Gaziantep’in yer altı kültürü, yer altı tarihi daha çoktur. Avrupa'da 800 yıl önce tuvalet kültürü yokken, biz Türkler'de temizlik kültürünü, adabını gösteren kastellerimiz var" diye konuştu.
Pişirici Kasteli'ne turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Kaygın, "Yaz aylarında yerli halkın ilgisi de yoğun oluyor. İçeride sıcaklık 11 derece civarındadır. Yerli halk serinlemek maksadıyla ziyarette bulunuyor" dedi.

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim