Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu Başkan Önal Sözünü Tuttu, Bilgi Teyzeyle Buluştu
 Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında, aralarında İzmir’in de bulunduğu İstanbul, Diyarbakır, Rize ve Sakarya’da afet riski oluşturan binaların ilk özel yıkımı gerçekleştirildi. Yıkımın İzmir ayağı, Karşıyaka'nın Bostanlı semtinde, Cemal Gürsel Caddesi üzerinde bulunan 40 yıllık 6 katlı Etaş Apartmanı'nda, özel bir firma tarafından yapılan yıkımla gerçekleştirildi. Törene; İzmir Valisi Cahit Kıraç, İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ata Erpolat, AK Parti İzmir milletvekilleri, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Vali Cahit Kıraç, kentleri İzmir’in, 1 milyon konutta insanların barındığı bir şehir olduğunu belirterek, Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm sürecinde iradesini ortaya koyan şehir olduğunu söyledi. Kıraç, "Türkiye, yüzde 90 oranında deprem bölgesi üzerinde bir coğrafyadır. İzmir’de birinci derece deprem bölgesi alanında yer alıyor. İlimizdeki konutlar çok uzun yıllardan beri kullanılıyor. Konutların yaşı 40 yılı aşkın. İnsanın en değerli varlığı yaşamdır. Yaşamlarına önem veren, güvence altına alan insanların, oturdukları evlerin depreme güvenilirlik testlerini yapma zorunluluğu vardır. Yasa ile söz konusu tespitlerden sonra, devlet olarak büyük imkanlar sunuluyor. ‘Dünyada mekan ahirette iman’ diye güzel bir deyimimiz var. Önce mekanlarımızı güzelleştirelim, daha sonra da ibadetlerimizi yapalım" diye konuştu.



"İZMİR, TÜRKİYE'NİN İNCİSİ OLACAKTIR"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Ata Erpolat da, 81 vilayetin deprem riski taşıdığını açıklayarak, İzmir’in de çarpık kentleşmenin var olduğu iller arasında yer aldığını kaydetti. Yasa kapsamında İzmir’in Türkiye'nin incisi olacağını ifade eden Erpolat, "Ege'nin incisi olarak bilinen İzmir de, çarpık kentleşmelerin var olduğu illerden biridir. 12 noktada bin 118 hektarlık alanda kentsel dönüşüm uygulanmaktadır. İzmir’de özellikle gecekondu alanlarının dışında, binalar 25 yaşın üstündedir. Kıyıya yakın bölgeler de zeminlerin zayıf olduğundan dolayı kötü durumdadırlar. 6,5 şiddetindeki bir depremde, can ve mal kaybına neden olacaklardır. Kentsel Dönüşüm Yasası ile geri ödemesiz kira yardımı, yıkım için kredi, binanın yapımı için ön ödemesiz 10 yıllık kredi, vergi ve harçlardan muaf gibi çeşitli imkanlar sağlanmaktadır. Halkımız 250 - 400 TL’lik maliyetle bakanlık tarafından lisans verilen firmalar ya da müdürlüğümüze başvurarak, binanın risk durumunu tespit edebilirler. Vatandaşlar mağdur edilmeden yıkımlar gerçekleştirilecektir. Yerine modern yeşil alanların var olduğu binalar inşa edilecektir. Sürecin 20 yılda tamamlanması bekleniyor. 25 milyar dolarlık bir ekonomik döngü planlanmakta ve 100 bin kişiye istihdam tanınacaktır. İzmir layık olduğu konuma gelecektir. Gerçekten Türkiye'nin incisi olacaktır" şeklinde konuştu. 
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül ise, 2023 hedefine ulaşmak için, kentlerin mükemmel alt yapısına kavuşması için yola çıktıklarını söyledi. Şengül, kentsel dönüşümün sadece hükümet ve kamu kurumları ile gerçekleşen bir algı olmadığını, özel sektörün de girişimleri doğrultusunda yapılabilirliğini, yapılan törenlerin de örnek teşkil ettiğine dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan ve beraberindeki protokol üyeleri, yıkımların yapılacağı illere telekonferans yöntemiyle bağlandı. Yapılan bağlantı ile yıkımın İzmir etabında konuşan Erdoğan, “EXPO 2020’ye hazırlanan İzmir’in değişim dönüşüm adımının birisi de bu” dedi. 
Milletvekili Aydın Şengül Başbakan Erdoğan'a, “İzmir için teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin en büyük riskli alanını belirledik. Karşıyaka’da ilk özel yıkımı başlatıyoruz” diye konuştu. 
AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema da, “10 yıldır milletimizin yıkılmış, kırılmış kalbini sizin liderliğinizde hizmet ederek onarıyoruz. Bugün onların evini yıkıyoruz ama, daha sağlam binalar yapıyoruz. Hayırlı olsun” temennisinde bulundu. 
Vali Cahit Kıraç ise, Türkiye'nin önemli problemlerine parmak basıldığı gibi, vatandaşların daha rahat ortamlarda yaşamaları için gerçekleştirilen projenin önemi dolayısıyla, teşekkürlerini sundu. İzmir’de yıkım butonlarına; Vali Kıraç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü Erpolat, İller Bankası Müdürü Muhittin Menekşe, Tapu Kadastro Bölge Müdürü Burhan Usta, milletvekilleri Nesrin Ulema, Aydın Şengül, AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay, Ege Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından basıldı.
Editör: TE Bilişim