Canlı bombaya benzerliği hayatını kararttı Canlı bombaya benzerliği hayatını kararttı
Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Engelliler Şube Müdürlüğü çalışanları ile Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Türel Özkul ve engellilere yönelik hizmet veren sivil toplum kuruluşları eğitimlere Yeni Gün Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde başladı. Finansmanı belediye tarafından karşılanan projenin yürütücülüğünü ise Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türel Özkul üstlendi. Projede üç ay boyunca her çarşamba Jale Üntürk ve köpeği Çıtır ve her perşembe Murat Demir ve köpeği Coffee dil ve konuşma güçlüğü olan çocukları dil ve konuşma terapisti Esra Emine Özkan gözetiminde bir kişilik özel sınıflarda ziyaret ediyor.
Köpeklerle yapılan bu ziyaretlerin çocukların gelişimine pozitif etkilerini ortaya koyabilmek için ilk terapi uygulamasından önce Denver ve Portage testleri yapıldı. Bunun yanında Türkçe sesletim ve dil bilgisi Testi ile Türkçe erken dil gelişim testi uygulandı. 3 aylık çalışmanın sonunda aynı testler tekrar yapılarak bu çocukların kaydettiği ilerleme aynı yaştaki benzer rahatsızlık gösteren, ancak terapi yapılmayan çocukların gösterdiği ilerlemeyle mukayese edildi.
Doç. Dr. Türel Özkul, uzman gözetiminde yapılan eğitimin 10 dakikalık bölümünde odaya köpeklerin alındığını belirterek, çocukların bu sayede eğitime daha iyi konsantre olduğunu söyledi. Özkul, çocukların, uzman tarafından verilen kelimeleri köpeğe bakarak tekrarladığını, bu sayede dikkat dağılması meselesinin aşıldığını kaydetti.
Engelliler Şube Müdürlüğü tarafından desteklenen proje ile Bursa’da hizmet veren diğer özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde de benzer çalışmaların yaygınlaştırılmasının sağlanması hedefleniyor.  

İzmir haberleri
Editör: TE Bilişim