Bayram Tatilinde Teknelerden Atık Toplamaya Devam Etti Bayram Tatilinde Teknelerden Atık Toplamaya Devam Etti
Antalya’da, başkalarına ait kredi kartı bilgilerini mail order göndererek beyaz eşya ve ayakkabı firmalarından alışveriş yapan 9 kişi gözaltına alındı. Zanlıların, müştekilerin anne kızlık soyadlarına ulaşabilmek için kadın taklidi yaptıkları belirlendi.Antalya Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, son zamanlarda başkalarına ait kredi kartı bilgileriyle “mail order” yöntemiyle dolandırıcılık yapıldığına dair şikayetler üzerine çalışma başlattı. Yapılan araştırmada elebaşılığını dolandırıcılık suçundan sabıkalı N.S’nin yaptığı bir şebekenin müştekilerin kimlik fotokopilerine bir rent a car firmasından ulaştığını belirledi.Kimlik üzerinden müştekinin ismi ve kimlik numarasına ulaşan çete üyeleri, bilinmeyen numaralar servisini arayarak şahsın cep telefonu numarasını elde etti. Ardından çete üyesi, cep telefonu GSM şirketinin müşteri hizmetlerini arayarak, yaptığı bir yarım saatlik konuşmanın ardından ismini verdiği kişinin anne kızlık soyadına ulaştı. Çetenin, ismini verdiği kişinin anne kızlık soyadına ulaşabilmek için kadın taklidi yaptığı, ayrıca ‘Şahıs hasta acil sisteme giriş yapmamız gerekiyor. O nedenle anne kızlık soyadı gerekiyor’ şeklinde duygusallık içeren cümleler kurarak karşısındaki kişiyi ikna ettiğini belirledi. Anne kızlık soyadına ulaşan çete telefon bankacılığından şahsın kredi kartı mail-order (pos cihazlarından kartsız yapılan işlem) bilgilerini temin etti. Bu bilgilere ulaşan çete üyeleri, mail order yöntemiyle satış yapan firmalardan beyaz eşya ve ayakkabı aldıkları kaydedildi. 11 olaya karışan çetenin en düşük harcamalarının 5 bin lira olduğu belirtildi.
Beş aylık bir çalışmanın ardından liderliğini 20 yaşındaki N.S.’nin yaptığı Z.A.(27), M.K.(47), T.K.(32), O.S.(27), H.K.(39), M.Ç.(51), M.D.(37) ve Y.G.(31) Antalya başta olmak üzere, Ankara, İzmir ve Van illerinde yapılan eşzamanlı operasyonla gözaltına alındı. Zanlıların evinde yapılan aramada, çok sayıda dizüstü bilgisayar, sahte kart, kimlik fotokopileri ele geçirildi. Zanlılar, ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, hizmet yüklemek, banka kartlarını kötüye kullanma’ suçlamalarıyla emniyetteki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi.
N.S.’nin bilgisayar üzerinden başkalarına ait kredi kartı bilgilerini kullanarak alışveriş yapmasının ardından firmayı telefonla arayarak, ürünlerini taksi veya bir elemanını göndererek teslim aldığı belirlendi. Çetenin elde ettikleri ürünleri geliş fiyatına başka mağazalara satarak, paraya çevirdikleri kaydedildi. Soruşturma devam ederken, gözaltı sayısının artabileceği belirtildi.
Editör: TE Bilişim