Çocukların kız kavgası kanlı bitti Çocukların kız kavgası kanlı bitti
 Yedi yıl boyunca idrar yapamayan küçük Akça, Medical Park Antalya Hastanesi’nde gerçekleştirilen nakille ilk kez idrarını yapmanın mutluluğunu yaşadı. 
Kayseri’de yaşayan beden eğitimi öğretmeni Murat Akça ve kimyager İrem Akça çifti, yedi yıl önce ilk bebeklerini kucaklarına almanın mutluluğunu yaşadılar. Anne İrem Akça, Sedat Burç ismini verdikleri oğlunu 3 aylıkken hastanedeki rutin kontrollerinde böbreklerinde nefrotik sendrom(böbreklerden protein kaçağı) rahatsızlığı olduğunu öğrendi. İki yıl süren ilaç tedavilerinden sonuç alınamayınca rahatsızlığı sonucu küçük Sedat’ın böbrekleri iflas etti. İki yaşında diyalize girmeye başlayan ve böbrek nakli olması gereken Sedat için ailesi uygun naklin yapılması için araştırmalarına başladı. 
NAKİLDEN ÜÇ GÜN SONRA İLK İDRAR
Ailede canlı vericiden kan değerleri uyan kişi çıkmayınca, Akça çifti Erciyes Üniversitesi Semiha Kibar Organ Nakli ve Diyaliz Hastanesi’ne kadavradan nakil için başvuru yaptı. Akça çifti daha sonra son çare olarak Medical Park Antalya Hastanesi’ne başvurarak bekleme listesine alındı. Küçük Sedat’a mutlu haber 14 Temmuz’da geldi. Isparta’da geçirdiği trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen 15 yaşındaki Pembe Gül D’in bağışlanan böbreği Medical Park Antalya Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla yedi yıldır diyalize giren ve bu yaşına kadar idrarını yapamayan Sedat Burç Akça’ya nakledildi. Naklin ardından iki gün yoğun bakımda kalan küçük Sedat, üçüncü gün idrarını yapmaya başladı. 
VERİCİ AİLEYE TEŞEKKÜRLER
Nakil sonrası Kayseri’ye dönmeyen Akça çifti, Antalya’da 3 aylık rutin kontrollerinin ardından dönüş yapacaklar. Sedat’ın yedi yıldır hastalıkla mücadele ettiğini söyleyen anne İrem Akça, şöyle konuştu: “Zaman zaman kötüye giden durumları vardı. Diyalize girmeye başladı ama zamanla o da yetmedi. Çaresizdik, bekliyorduk. Şimdi nakille mutlu olduk. Canlı verici bulamadık. Allah aileden razı olsun. Verici ailenin bir canı da bizim çocuğumuzda hayat buldu. İnşallah herkese nasip olur” Çocuklarına hasta olduğunu hiçbir zaman hissettirmediklerini kaydeden Akça, “ İdrarını yapamıyordu. Şimdi idrarını yapıyor.Bu geçen bayram bugüne kadar yaşadığımız en güzel bayramdı” ifadelerini kullandı.
AİLE SUYU GİZLİ İÇİYORDU
Baba Murat Akça ise hastalığından dolayı çocuklarının yanında suyu hep saklayarak içtiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Şu an oğlumun yanında su içebilmek çok zevkli. İstediğimiz kadar su içebiliyoruz. Oğlum da, istediğini yiyip içebiliyor. Biz bu mutluluğu yaşadık. Nakil bekleyen herkese nasip olur inşallah” Yedi yaşına kadar Sedat’ın idrarın ne olduğunu bilmediğini anlatan baba Murat Akça, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun yanında bize Sedat’ı idrar olan bütün ortamlardan da saklıyorduk. İdrarın yapılabilirliğini bilmiyordu. İdrar yapmayı öğrendi. İdrar yapmanın çok güzel olduğunu söyledi. 7 yıl sonra oğlum ilk kez istediği kadar su içebiliyor, idrar yapabiliyor”
DOYA DOYA SU İÇİYORUM
Sedat Burç Akça ise artık doya doya su içebildiğini ve çok mutlu olduğunu ifade etti. Sedat, üç aylık tedavisini tamamladıktan sonra gecikmeli de olsa okuluna devam edeceğini söyledi.
Çocukluk yaş grubunda sık görülen nefrotik sendromun, idrarda yoğun protein kaybı ve buna ikincil kan protein düzeyinde azalma, ödem ve kanda lipidlerin artışı ile karakterli bir hastalık olarak tanımlanıyor.
(İA-SK-HO-Y)


İzmir Haber

Editör: TE Bilişim