İzmir'de Gece 2 Ayrı Fabrikada Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı İzmir'de Gece 2 Ayrı Fabrikada Çıkan Yangın Kontrol Altına Alındı
İzmir Alsancak Limanı'nda çalışan işçiler, fazla mesai süresinin sınırlandırılması ve saat ücretlerinin aşağı çekilmesi uygulamalarına tepki göstermek için limanda iş bırakmaya hazırlanıyor. Liman-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Serdar Akdoğan, yaşadıkları sorunlar nedeniyle yaklaşık 2 yıldır TCDD Genel Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmelerden bir sonuç alamadıklarını belirterek, iş bırakacaklarını açıkladı.

'Kendiliğinden duracak' 
Limanda 46'sı geçici işçi olmak üzere 550 işçinin çalıştığını ifade eden Akdoğan, "15-16 yıl önce limanda bin 500 işçi vardı. Limana gelen yüklerin çoğalmasına, kruvaziyer gemilerine de hizmet vermeye başlamamıza rağmen sayımız artacağına azaldı. Biz işlerin devam etmesi noktasında gayret gösteriyoruz. Bunun için arkadaşlarımız normal çalışma süresinden fazla çalışıyor. Ancak kurum İş Kanunu'nu gerekçe göstererek fazla mesai süresini 270 saatle sınırladı. Daha şimdiden arkadaşlarımızın yarısı bu süreyi doldurdu. Eğer bu sınırlama devam ederse limandaki işler zaten kendiliğinden duracak. Hem kruvaziyer gemilerinin yanaşmasına, halat bırakmasına hem de ithalat ve ihracat yüklerinin doldurulup boşalmasına imkan tanınamayacak" diye konuştu.

'Umut kalmadı'
Bugüne kadar sorunları masa başında çözmeye gayret ettiklerini belirten Akdoğan, devlet kurumunu zarara uğratmamak için 2 yıldır hukuki yollara başvurmadık. Fakat gelinen süreçte uzlaşma umudunun kalmadığını söyledi. Akdoğan, şöyle konuştu: "Çalışma Bakanlığı İl Teftiş Kurulu'na başvuru yaptık. Biz işletmenin kurumun müfettişini de inceleme yapmak üzere çağırmasını istiyoruz. Tarafsız bir bilir kişi istiyoruz. İşletme ile görüşme yapacağız. Uygulamanın geri çekilmesini isteyeceğiz. Geri çekilmezse toplanıp eylem takvimimizi belirleyeceğiz. Aynı zamanda bugüne kadar kaçındığımız dava yolunu da kullanacağız. Toplu ve bireysel davalar açacağız. Burada haksız bir uygulama var. Haksızlığın karşısında eğilmeyeceğiz. İzmir Limanı'nda bir eylem yapılırsa o da limanı kesinlikle çalıştırmamak olacak. Eylemi de limanda işlerin yoğun olduğu zaman yapacağız. Ortaya çıkan sonuçların hesabını kimse veremez."

47 işçinin ücreti 600 lira düştü
Diğer sıkıntılarının da işçilerinin saat ücretlerindeki oynama olduğunu belirten Akdoğan, "Son uygulamalarda saat ücretleri 2 lira aşağı çekildi. 25 yıllık liman işçisini bugün işe başlamış gibi gösterdiler. Dolayısıyla 47 işçinin aylık ücreti 600 liraya yakın düştü. Her ay bordro incelemekten bıktık. Saat ücretlerindeki düzenlemenin diğer işçileri de kapsayacağı söyleniyor. Bu nedenle arkadaşlarımız tedirgin şekilde çalışıyor" dedi. 

 
Editör: TE Bilişim