IŞİD terör örgütü içerisindeki şüpheli yakalandı IŞİD terör örgütü içerisindeki şüpheli yakalandı
MENEMEN VE BUGOJNO KARDEŞ OLUYOR

Menemen’den İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri ile birlikte 5 gün boyunca Bosna Hersek'te ziyaret ve incelemelerde bulunan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin; Bugojno Belediye Başkanı Hasan Ajkuniç ile “Kardeş Şehirler Dostluk Bildirgesi”ne imza attı. Yapılan bu ziyaretle iki ilçe arasında gerçekleştirilecek ortak çalışmaların ilk adımının atıldığını söyleyen Şahin; şöyle konuştu: “Büyük önderimiz Atatürk’ün ‘Yurtta Sulh, Cihanda Sulh’ ilkesinden yola çıkarak, 10 yıl kadar önce Yunanistan’ın Menemeni şehri ile Kardeş Şehir Protokolü imzaladık.

Şimdi de kardeş şehir olmanın ilk adımı olan ‘Kardeş Şehirler Dostluk Bildirgesi’ni Bugojno Belediyemiz ile birlikte imzalıyoruz. Bundan sonraki adımımız, Bugojno ve Menemen ilçeleri arasında ‘Kardeş Şehir Protokolü’ imzalamak olacaktır. Bunun için İçişleri Bakanlığımıza gerekli başvuruyu yaptık, onay gelir gelmez Kardeş Şehir Protokolü’nü de imzalayacağız”

Boşnak kökenli bir Türk vatandaşı olarak, dedelerinin yaşadığı topraklarda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu açıklayan Tahir Şahin; şunları söyledi: “Türkiye’de Alevi, Sünni, Laz, Çerkez, Boşnak gibi pek çok alt kimlik var. Alt kimliklerimizle gurur duymalı ve atalarımızdan gelen değerleri yaşatmasını bilmeliyiz. Ama asla üst kimliğimiz olan Türk vatandaşlığı kimliğimizi unutmamalıyız.”

Bugojno Belediye Başkanı ise konuşmasında, Bugojno Belediyesi’nin ilk dostluk bildirgesini Menemen Belediyesi ile imzaladığını açıklayarak, “25 Haziran, Bugojno Belediyesi için çok önemli bir tarih olacak ve Bugojno için yazılacak bütün kitaplarda bu tarih yer alacak. Çünkü belediyemiz ilk kez bugün dostluk bildirgesi imzalıyor. Hırvatlar, Sırplar ve Boşnakların bir arada yaşadığı Bugojno’da sizleri görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Menemen Belediyesi ve Bugojno Belediyesi bundan böyle ekonomik, sosyal, kültürel ve her alanda işbirliği içerisinde olacaktır” dedi.

BAYRAKLARIMIZ YAN YANA OLACAKTIR

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak, Menemen’in İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu yöneticileri ile birlikte Bosna Hersek Başbakanı Nermin Niksiç’i ziyaret eden Başkan Tahir Şahin; “Bosna Hersek ve Türk vatandaşları tarih boyunca nasıl kardeş kaldıysa, bugün ve yarın da Türkiye ve Bosna Hersek bayrakları hep yan yana olacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” dedi.

Tarım kenti Menemen’in Ticaret ve Ziraat Odaları yöneticilerini Bosna Hersek’e davet edeceğini açıklayan Şahin; şunları söyledi: “Doğal güzellikleri ile dikkat çeken bu şirin ülkede tarımsal kalkınmanın önünü açacak projelerin değerlendirileceği bir çalıştayı en kısa sürede hayata geçirmeyi umut ediyoruz.”
Başbakan Nermin Niksiç ile karşılıklı kahve içerken, tarihi ve kültürel bağlarla birbirine bağlı olan iki ülkenin yöneticileri arasındaki iyi ilişkilerin Bosna Hersek ve Türkiye arasındaki diyalogları güçlendireceğini ifade eden Tahir Şahin; şöyle konuştu: “Bir fincan kahvenin 40 yıllık hatırı vardır. Sayın Başbakanımızla 40 yıllık dostluğun temelleri bugün itibariyle atılmıştır. Umuyorum ki bu dostluk Bosna Hersek ve Türk vatandaşlarımıza, Menemenli hemşehrilerimize büyük fayda sağlayacaktır”
Başkan Şahin, şahsına ve Menemen heyetine dostane yaklaşımlarından dolayı Başbakan Nermin Niksiç’e teşekkür ederek konuşmasını sona erdirdi.



KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ KURULUYOR

Türkiye ile dostluklarını pekiştiren bu ziyaretten büyük mutluluk duyduğunu açıklayan Bosna Hersek Başbakanı Nermin Niksiç de, Bugojno ve Menemen Belediyeleri arasında kurulacak kardeşlik köprüsüne desteğini şu sözlerle ortaya koydu; “Bosna Hersek’te tarımsal kalkınmayı sağlayacak girişimlerinden dolayı, özellikle de Menemen’deki tarım temsilcileri ve iş adamlarını Bosna Hersek’teki tarım üreticileri ile Menemen’de buluşturma girişiminden dolayı Belediye Başkanı Sayın Tahir Şahin’e çok teşekkür ediyorum. Başkan Şahin sadece Bugojno Belediyemiz ile kardeş olmakla kalmıyor, Bosna Hersek ile bir kardeşlik köprüsü kurma çabası içerisindedir” Ziyaretin sonunda Bosna Hersek Başbakanı Nermin Niksiç ve Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin birlikte basın toplası gerçekleştirdi.

KARDEŞ OLMAK İÇİN BURADAYIZ


Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta hayatını kaybeden gazilerden sorumlu Devlet Bakanı Zukan Helez’i ziyareti sırasında “Biz gerçekten kardeş olmak için buradayız. Bunun bir göstergesi olarak da, kendisi Bugojno’lu olan sayın Bakanı ve Bugojno Belediye Başkanı sayın Hasan Ajkuniç’i 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Menemen’de görmekten büyük mutluluk duyacağız” dedi.
Başkan Tahir Şahin ayrıca, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Menemen Belediye Spor Kulübü ile Bugojno’dan bir futbol takımının dostluk maçı yapması teklifinde de bulundu.




TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ KEŞFETTİLER

Şahin, Akhisar'dan gelerek Boşnakların yaşadığı Ajvatovica dağını yurt tutan ve Boşnakların sevgisini kazanan bir derviş olan Ayvaz Dede’yi anmak için bu yıl 502’ncisi düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri’nde Boşnaklarla birlikte at bindi. Bugüne kadar Ayvaz Dede Şenliklerine Türkiye’den çok sayıda siyasetçi, devlet adamı ve seçilmiş Belediye başkanlarının katıldığını anlatan
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, şunları söyledi: "Ancak, bu şenliklerde at binerek Boşnak halkının bu özel gününde yanlarında yer alan ilk Belediye Başkanı olmanın haklı gururunu yaşadım. Bosna Hersek ile Osmanlı İmparatorluğu döneminden bugüne kadar devam eden dostluğumuzu ilelebet sürdüreceğiz. Bunun bir göstergesi olarak, Ayvaz Dede Şenliklerine katılmamıza vesile olan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Ahmet Kemal Baysak ve belediyemiz ile kardeşlik protokolü imzalayan Bugojno Belediye Başkanı Hasan Ajkuniç’e, bu ziyarete katılan Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu yöneticilerine, İl Genel ve Belediye Meclis Üyelerimize çok teşekkür ediyorum”

1992-1995 yılları arasında Boşnaklara yönelik Sırplar ve Hırvatlar tarafından gerçekleştirilen saldırının izlerini gören Türk heyeti, 1993’de topçu ateşiyle yıkılan ve 2004 yılında uluslararası toplumun desteği ve Türk şirketlerinin de katkısıyla yeniden inşa edilerek hizmete açılan Mostar Köprüsü’nü inceledi. Menemen’den gelen heyet adına bir Boşnak genç, Neretva Nehri’nin 27 metre üzerindeki köprüden aşağı atladı. Beş günlük gezi süresince Bosna Hersek’in tarihi ve doğal güzelliklerini yakından görme fırsatı bulan İl Genel ve Belediye Meclisi Üyeleri, Pliva Gölü üzerinde tekne gezisi yaptı. Dünyanın en güzel 12. şelalesi olarak bilinen Yayçe Şelalesi ile Bosna Hersek’in yeşil dokusu eşliğinde süren gezide karşılaştıkları un değirmenleri önünde hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Editör: TE Bilişim