Denizli'de Feci Kaza Denizli'de Feci Kaza
 Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akın, kan kanserinde iyi bir tedavi ve moral desteği ile yüzde 85'lere varan oranda iyileşmenin sağlandığını belirtti.
Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hematoloji Uzmanı Dr. Mehmet Akın, aileleri kan kanseri olarak bilinen akut lösemi hastalığının her yaşta görülebileceğini ancak en sık çocukluk çağında arttığını ifade etti. Kan kanserinin lökositlerin olgun veya genç hücrelerinden kaynaklanan kötü bir hastalık olduğunu belirten Çocuk Hematolojisi Uzmanı Dr. Mehmet Akın, löseminin akut ve kronik tiplerinin olduğunu söyledi.
Kan kanserinin blast adı verilen olgunlaşmamış ilkel hücrelerden kaynaklandığını ve hastalığın hızlı ilerleme gösterdiğini belirten Akın, şöyle konuştu: “Akut lösemiler akut lenfoblastik ve myeloblastik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut lösemi hastalığı olan çocuklarda ani başlayan halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, kilo kaybı, solukluk, karın şişliği, kemik ağrısı, yüksek ateş, kanama oluşması ve vücutta morluk gibi şikayetler görülür. Bu hastalık tedavi edilmediği zaman kısa sürede ölüme yol açarken bugün modern tedavi yöntemleri ile hastaların bir bölümü tamamen hastalıklarından kurtulabilmektedirler.” 
Lösemi nedenlerinin kesin olarak bilinemediğini ifade eden Dr. Mehmet Akın, bazı durumlarda lösemi ile sık karşılaşıldığını belirterek şunları söyledi: “Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle; genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri, böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir.” 
Kan kanserinin her yaşta görüldüğünü kaydeden Dr.Mehmet Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: “En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında, 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır. Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu safhada kan veya kanın içindeki özel hücrelerin gönüllü kan vericilerinden alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon durumu varsa geçirilmeye çalışılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunması çok önemlidir. Ayrıca, hastaların ve ailelerin hastalık hakkında bilgilendirilmesi, kan kanserinde iyi bir tedavi ve moral desteği ile yüzde 85'e varan oranda iyileşmenin sağlandığının açıklanması tedavinin önemli bir aşamasıdır.” 

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim