Muş'ta Askeri Araca Saldırı:12 yaralı Muş'ta Askeri Araca Saldırı:12 yaralı
Son 20 yılın en yağışlı kış mevsiminin yaşandığı kentte su taşkınlarının yanı sıra heyelan tehdidi vatandaşları korkutmaya başladı. Merkeze 35 kilometre uzaklıktan 45 hane ve yaklaşık 400 nüfuslu Dumlusu köyünde heyelan tehdidi başladı. Kar erimelerinin ve aşırı yağışlardan dolayı dağdan toprak kütlelerinin kopmaya başladığını ifade eden Dumlusu Köyü Muhtarı Eşref Demir, köylerinde her yıl heyelan yaşandığını söyledi. Bu yılda korku halinde olduklarını belirten Eşref Demir; “Karların erimesinden dolayı köy içerisinde geçen Dumlusu Deresi köyü tehdit ediyor. Her yıl köyümüzde heyelan olmaktadır. Bu yılda heyelan korkusu yaşamaktayız. Yağış ve eriyen karların etkisiyle topraklar yavaş yavaş kaymaya başladı. Bu köyün büyük bölümü afete maruz kalacaktır” dedi.
Köylülerin tedirgin olduğunu dile getiren Demir; “Çünkü geçmiş yıllarda da köyümüzde heyelan meydana gelmiş ve çok sayıda ev hasar görmüş. Özellikle Güney Mahallesi’nde geçmişte kopan 500 metre uzunluğunda dağ kütlesi yine tehlike oluşturuyor” diye konuştu.
İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü’ne durumu aktardıklarını kaydeden Demir, ekiplerin gelip köyde inceleme yaptığını sözlerine ekledi.
Konuyla ilgili AFAD’dan yapılan yazılı açıklamada ise, köylerden gelen ihbarlar doğrultusunda teknik ekibin köylere gönderildiğini ve heyelan riski bulunduğu alanlara incelemelerde bulunulduğu belirtildi. Heyelan riski bulunan alanlardaki vatandaşa uyarılar yapıldığını belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi;
“Yapılan incelemeler neticesinde köylerimizin 7269 Sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun çerçevesinde değerlendirmesini yapıyoruz. Bu kapsamda heyelan bölgelerini belirliyoruz. Riske ve tehlike durumuna göre müdahale ve iyileştirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Şu ana kadar Hasköy ilçemize bağlı Yarkaya ve Dağdibi ile merkeze bağlı Ağartı ve Dumlusu köylerinde yaptığımız jeolojik etüt ve değerlendirme çalışmaları devam etmektedir.”

Editör: TE Bilişim