Otobüs şarampole devrildi: 21 ölü 29 yaralı Otobüs şarampole devrildi: 21 ölü 29 yaralı
 Melikşah Üniversitesi Genç TEMA Başkanı Oğuzhan Gültekin, yıldırım gibi doğal nedenlerle çıkan orman yangın oranının yüzde 6 olduğunu, geri kalan yangınların ise insan faktörlü olarak meydana geldiğini söyledi. 
İnsan kaynaklı yangınların yüzde 68’inin ihmal, yüzde 32’sinin ise kasıt sonucu çıktığının belirlendiğini ifade eden Gültekin, “Dolayısıyla ülkemiz ormanları için en tehlikeli varlığın "İNSAN" olduğunu söylemek yanlış olmaz.. Bu nedenle orman yangının çıkmasına engel olmak veya çıkacak yangınların sayılarını olabildiğince azaltmak için insanlarımızı bilgilendirmek ve eğitmek zorundayız. Ormanlar, kendisini tehdit eden canlı ve cansız faktörlerin tanınması ve ortadan kaldırılmasıyla korunabilir. Yangında önemli olan, erken haber alıp erken müdahaledir. Yangın büyüdükten sonra helikopterle dökülen su, kovayla su dökmeye benzemektedir.” diye konuştu.
Gültekin, ormanları yangınlara karşı korumak için alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı:
“Ormanlara cam ve cam kırıkları atılmamalıdır. Ormanlık alanda ne sebeple olursa olsun ateş yakılmamalı, mangal küllerini söndürmeden piknik alanlarından ayrılınmamalıdır. Vatandaş görevli kişiler ve çevre örgütleri tarafından bilinçlendirilmeli, bu konuda eğitici seminerler ve konferanslar düzenlenmelidir. Yangın görme durumunda 177 Orman Yangını İhbar Hattı aranmalıdır.”

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim