Emlakçıların Piyasa Büyüklüğü 12 Milyar TL Emlakçıların Piyasa Büyüklüğü 12 Milyar TL
Fiyatının yaz başında tavan yapması beklenen limon, ihracattaki yavaşlama, tüketimin düşmesi, turist sayısındaki azalma sebebiyle aylardır yerinde saydı.
Mersin'de hasat edilen, kesiminin ardından 'yatak' diye tabir edilen özel sandıklara alınıp Nevşehir'de doğal depolarda yaz aylarına kadar bekletilen limonun fiyatı geçen 4 ayda yerinde saydı. Limonu yatağa alıp nakliye, işçilik, sandık ve malzeme parası harcayan çiftçinin kiloda maliyeti 3-3,5 lirayı buldu. Son 4 aylık verilere göre kış aylarında limonu dalında 1,5 ile 2 lira arasında fiyatla satan çiftçi ise karlı çıktı.
Türkiye limonun üretiminin yüzde 60'ını karşılayan Erdemli ilçesi Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, "Yatak yapılan limonun fiyatı kış aylarındaki, aralık ve ocak ayındaki fiyatlara nazaran düşük. Çiftçilerimizin beklentilerini karşılayamadı. Kış aylarında yatağa alınacak limonun fiyatı 1,5 ile 2 lira civarındaydı. Bunlara birde masraf eklenince 3-3,5 lira gibi bir maliyeti var. Fakat şuanda bu limon maliyetinin altında, 3 lira gibi bir fiyata gidiyor. Bu çiftçilerimizin beklentisini karşılayamadı" dedi.
Fiyatların beklenildiği gibi yükselmemesinin nedenlerine de değinen Şahin, "İç piyasada tüketimin az olması. Ayrıca dışarıya ihracatın yavaşlaması nedeniyle, çiftçilerimiz umduğu fiyatı, beklentiyi bulamadı. Onun için limon yerinde sayıyor" diye konuştu.
Temennilerinin fiyatların yükselmesi olduğunu anlatan Şahin, "İhracat biran önce açılırsa, daha çok turist ülkemize gelirse, beklentilerinde iyi yönde olacağını tahmin ediyoruz. Şu durumda limonu dalında satan çiftçimizin, nakliye, işçilik, sandık, malzeme parası harcayıp limonu yatağa alan çiftçimizden daha karlı olduğu görülüyor. Limon kışın ki fiyatla hemen hemen aynı" dedi.
İhracatçı firma temsilcilerinden Nurullah Kaya da, "Elimizdeki satış tonajında bir azalma var. Turizm bölgelerine gönderdiğimiz limonlar az tüketiliyor. Yurt dışına giden ürünlerde bir ağırlık var. İhracatçı firmalar geçen yıla nazaran ürünü daha az, daha yavaş çekiyorlar. Yaz aylarında 3,5-4 lira fiyat bekliyorduk. Elimizdeki dal limonu bile 1,5 lira civarında" diye konuştu.
Çiftçiler ise bahçelerinden bu aylarda ancak birkaç kasa toplanabilen limonun en az 3 lira olması gerektiğini belirterek, şuan fiyatın 1-1,5 lira arasında seyrettiğini kaydetti.
TÜİK verilerine göre, 2015 yılında Mersin'de 450 bin 878 ton limon üretimi gerçekleştirildi. Limonun halen büyük bir bölümü Nevşehir Ürgüp'teki doğal depolarda muhafaza ediliyor. Limon ençok Rusya, Irak, Ukrayna ve Romanya başta olmak üzere balkan ülkelerine ihraç ediliyor.  
 
Editör: TE Bilişim