Yolcu Treninde Korkutan Yangın Yolcu Treninde Korkutan Yangın
Ödemiş’te tohum bayiliğinin yanı sıra, patates üretimi ve patates üretimi danışmanlığı yapan Akgün, “Patates’teki fiyat artışı dünya ölçeğinde bir gelişme. Dünyada en büyük üretici konumunda olan Çin’de iklimsel nedenlerden dolayı daralma söz konusu. Dünyada patates sıkıntısı yaşanıyor. Bu nedenle fiyat artışlarının önümüzdeki yıllarda da sürmesini bekliyoruz” dedi. 
Ödemiş’te üreticinin bundan önceki yıllarda patatesten büyük zararlar ettiğini belirten Akgün, fiyatların aniden yükselmesinin de önceki yıllarda ürününün tarlada bırakmak zorunda kalan üreticiyi şaşırtmaması gerektiğini söyledi.
Şu an Ödemiş’te yapılan sökümlerde fiyatların hazır toprak üstü 1 lira 70 kuruş, toprak altı ise 1 lira 40 kuruş civarında seyrettiğini belirten Akgün, tohumluk patates fiyatlarında da artış olduğunu söyledi.
Tohumluk fiyatlarının 1,5 liradan 3,5 liraya çıktığını belirten Özkan, “Her zaman olduğu gibi üretici bundan böyle fiyat artışlarından çok kazanç sağlamayacak. Önümüzdeki yıl zor bir yıl olacak. Üretim azalırken, maliyetler artıyor. Bu nedenle patates fiyatları artınca tüketimi de azalmasını bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE 13. SIRADA
Dünyada patates üretiminde Çin’in ilk sırada yer aldığını belirten Akgün, “Çin’i Rusya, Hindistan ve ASD takip ediyor. Türkiye bu sıralamada 13. sırada yer alıyor. Ödemiş ise Türkiye’nin % 5-10 üretiminin karşılıyor. Şu an bölgemizde söküm çalışmaları havaların elvermesi durumunda devam ediyor. Sökümler Mart ayına kadar devam eder. Fiyatlar artarak devam ederse, üretici altın yılını yaşamış olur ama bu böyle devam etmez. Fiyatlar tüketici için artabilir ama üretici maliyetlerini de artması nedeniyle çok kazanç elde edemez” dedi.
Avrupa’da patates tüketiminin yılda kişi başına ortalama 150 kilogram civarında olduğunu kaydeden Akgün, bu rakamın Türkiye’de 40 kiloya kadar düştüğünü ülkemizde patates tüketiminin de arttırılması gerektiğini belirtti.
Editör: TE Bilişim