Çifte Cinayet Çifte Cinayet
 Almanya'nın Travemünde Limanı'ndan 8 Ocak'ta yola çıkan, 300 araç ve 130 konteynır taşıyan Suecia Seaways gemisinin İskenderun Limanı'na ulaşmasının ardından malzemelerin tahliyesi tamamlandı. Almanya Patriot Harekat Birliği Komutanı Markus Ellermann, İskenderun Limanı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok iyi karşılandıklarını belirterek, “Sağ salim bir şekilde sistemlerimiz Türkiye'ye geldi. Askerlerimiz de intikal etti. Birkaç gün içinde sistemlerin Kahramanmaraş'a yerleştirilmesi gerçekleşecek. Birkaç günde kullanıma hazır hale gelecek. Türkiye'ye teşekkür ediyoruz. Çok iyi bir şekilde karşılandık” dedi.
Füzelerin saldırı değil savunma amaçlı olduğunun altını çizen Albay Markus Ellermann füzelerin karşı saldırıda atılacak bir füzeyi havada imha edeceğini ve karaya düşen füze parçacıklarının insan hayatı için bir tehlike arz etmeyeceğini belirtti. Ellerman, "Gemide 300 araç, 100 konteyner, 400 asker var. Bunlar Kahramanmaraş'a gidecek. Kahramanmaraş'ta olası bir tehdit durumunda kullanılacak. Çatışmalara müdahil olma söz konusu değil. Patriot savunma sistemi, başka bir noktadan gelecek tehlikeyi havada vurma kabiliyetine sahip. Vurulduğu anda parçalanacak ve bu parçalar toprağa inecektir. Zararı da çok yüksek değil. Bu sistemler en son sistemler ve doğrudan isabet olacağı için meydana getireceği atıklardan dolayı etki asgari düzeyde kalacaktır" diye konuştu. 
Gazetecilerin bu sistemin masraflarıyla ilgili sorusu üzerine Ellerman,"NATO harekatı olduğu zaman taraf ülkeler masraflarını paylaşacaktır. Bununla ilgili olarak Federal Alman Meclisi'nde bir karar çıktı. Almanya bu konuyla ilgili ilk etapta 25 milyon euro ayırdı. Ama NATO harekatı çerçevesinde bu tip masraflar ülkeler tarafından ortak karşılanır" dedi.
Türk Hava Kuvvetleri İletişim Şube Müdürü Binbaşı Cengiz Alabacak da, Patriotların Türk hava savunma kabiliyetini desteklemek maksadıyla Türkiye'ye getirildiğini kaydetti. Alabacak, "Patriot hava savunma sistemleri NATO entegre hava savunma sistemlerinin bir parçası olarak, komuta kontrol yapısında da her aşamasında Türk yetkililerinin de bulunduğu bir sistem dahilinde çalışmalarına başlayacaktır" şeklinde konuştu. 
Binbaşı Alabacak, Almanya'dan gelen sistemi taşıyan gemideki malzemelerin Kahramanmaraş'a intikalinin en kısa sürede yapılarak, kurulum çalışmalarının da vakit kaybetmeden başlayacağını vurguladı.


İzmir haber

Editör: TE Bilişim