Arapça Poster,Tabela ve Afişler Kaldırılıyor. Arapça Poster,Tabela ve Afişler Kaldırılıyor.
 Beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Aytekin Kemik, sağlığın korunması ve geliştirilmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli bir faktör olduğunu söyledi. Kemik, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdiklerini kaydetti. Bayramda kimi kişilerin hala kendilerini oruç tutuyor zannettiğine, kimi kişiler ise ‘oruç bitti şimdi yeme zamanı’ diyerek aşırı miktarda besin tükettiğine dikkat çeken Kemik, “Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler kaçınılmaz olur. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Ayrıca, gelenek üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir” diye konuştu.
“GÜNDE EN AZ 2-2,5 LİTRE SU İÇİLMELİDİR”
Vatandaşların güne hafif bir kahvaltı ile başlamasını ve gün boyu öğün atlanmamasına dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Kemik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan ayı süresince oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından mevsiminde bol sebze ve meyve tüketimi önemlidir.”
“GÜNDE 2 FİNCANDAN FAZLA KAHVE TÜKETİLMEMELİDİR”
Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastalarının sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermelerinin önemli olduğuna vurgu yapan Kemik, “Ayrıca, 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle yaşlılar ve tansiyon hastalarının gün boyu kahve ve çay tüketimlerine dikkat etmeleri, bitki çaylarını tercih etmeleri, günde 2 fincandan fazla kahve tüketmekten kaçınmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Ramazan boyunca önerilen sahur yemeklerinin Ramazan sonrası da gece yemek seklinde sürdürülmemesi gerektiğine değinen Kemik, gece öğününde meyve ve yoğurt gibi besinlerin tüketilmesini önerdi. Kemik, şeker ve şekerli ürünleri satın alırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı'ndan izinli olmasına, son kullanma tarihi geçmemiş ve ambalajı bozulmamış olmasına dikkat edilmesini istedi. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivitenin, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilediğini söyleyen Kemik, bunun, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlayacağını belirtti. Kemik, vatandaşların Ramazan Bayramı’nı da kutlayarak, bayramın sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini temenni etti.

İzmir Haber

Editör: TE Bilişim