Yangından 3 Çocuğunu Kurtardı Ama... Yangından 3 Çocuğunu Kurtardı Ama...
Rize Belediyesi tarafından projelendirilen ve TOKİ tarafından yapımı üslenilen “Timya” isimli kentsel dönüşüm projesi hız kazandı. Kaplıca, Yeniköy ve Atmeydanı mahallelerini kapsayan 7.8 hektarlık alan üzerinde planlanan ve tamamlandığında bin 200 konuttan oluşacak dev proje için kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı bir ay gibi kısa bir sürede projenin uygulanacağı arazideki arazi ve bina sahiplerinin yüzde 70’i ile anlaşmaya vardıklarını, uzlaşma görüşmelerinin sürdüğünü, uzlaşılamayan parsellerde ise cebri kamulaştırma uygulayacaklarını söyledi. Bakırcı açıklamasında “Proje 95, 105, 120, 130, 145 ve 165 metrekarelik konutlardan oluşacak. Proje içerisinde bir ticaret merkezi, cami, kapalı ve açık otoparklar, yürüyüş yolları, park, oyun ve dinlenme alanlarından oluşacak. Proje alanını tehdit eden 2 derenin ıslah edilmesi de projenin kendi içerisinde yapılacak“ dedi.

Bakırcı, “Timya” projesinin tamamlanmasının ardından yeni toplu konut projelerinin de gündeme geleceğini belirterek “İnsanlarımızın daha yaşanılır ortamlarda hayatlarını idame ettirmelerini istiyoruz. Tüm vatandaşlarımız daha iyi şartlarda yaşamayı hak ediyor. Bu proje ile hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Daha bugünden hak sahiplerinin menkulleri değerlenmiştir. Timya’nın tamamlanmasının ardından Tophane Mahallesi ve Dalyan mevkiinde farklı projeler planlıyoruz. Hedefimiz beş yıl içerisinde beş bin konuttur” şeklinde konuştu.

“UZLAŞMA KARŞILIĞI AHIR YERİ İSTEDİLER”
Hak sahipleri ile süren uzlaşma görüşmelerinde ilgin diyaloglar da yaşandığını belirten Bakırcı, “Bazen yaşlı teyzelerimiz yanıma gelerek ‘bir şekilde anlaşırım’ deyip taleplerde bulunuyor. Bu taleplerin bazıları gerçekten çok hoş. Yaşlı bir ninemiz, kurbanını yıllardır kapısında kestiğini belirterek proje içerisinde kurban kesilecek bir yer talebinde bulundu. Ancak bunun karşılığında anlaşmaya varacağını söyledi. Bizde kabul ettik. Yıkım yapılacak gölgelerde halen hayvancılıkla uğraşanlar var. Bazıları bizden projeye ahır ilave edilmesini istedi. Bu mümkün değil“ diye konuştu.

Proje ismini, sadece Doğu Karadeniz Bölgesi’nde nadiren karşılaşılan ve çok değerli kabul edilen “Timya” isimli çiçekten alıyor. Timya kelimesi aynı zamanda bölgede çok değerli ve nadir anlamında da kullanılıyor.
Editör: TE Bilişim