Mide Ülserine Karşı  Doğal Probiyotik  Arı Ekmeği Tavsiyesi Mide Ülserine Karşı Doğal Probiyotik Arı Ekmeği Tavsiyesi
Ağrı'nın Patnos ilçesinden karın ağrısı şikayetiyle Tatvan Devlet Hastanesi'ne gelen Elif Keşen (18) isimli hastaya karaciğer kisti teşhisi koyan genel cerrahi uzmanları, şimdiye kadar ilçede yapılmayan bir ameliyatı gerçekleştirmeye karar verdi. Konuyla ilgili aileyi bilgilendiren doktor, onay alınca hemen ameliyat için gerekli malzemeleri hazırlayarak 18 yaşındaki Elif Keşen'i ameliyata aldı. İki uzman cerrahın ortaklaşa yürüttüğü yaklaşık iki saat süren ameliyat başarılı geçti.
Hastanın ilk olarak kendilerine karın ağrısı şikayetiyle başvurduğunu ancak yapılan tetkik ve tahliller sonucunda hastanın halk arasında köpek kisti olarak bilinen ve havanlardan insana bulaşarak ölüme kadar götürebilen tehlikeli hastalıklar arasında yer alan bir rahatsızlığının olduğunu anladıklarını belirten genel cerrahi uzmanı Esra Aphan, "Yapmış olduğumuz ve yaklaşık 2 saat süren ameliyatımız gayet başarılı geçti. Hastamızın şu an da sağlık durumu gayet iyi durumda. Ameliyatla hastamıza karaciğer
sol hepateztomi yaptık ve hastanın karaciğerinin sol tarafını tamamen aldık. Bu karaciğer zamanla kendini yenileyecektir. Ümit ediyoruz ki hastamız en kısa sürede eski sağlığına kavuşacaktır. Zaten hastamızın yaşının genç olması nedeniyle ameliyatta sorun yaşamadık. Her şey yolunda gitti. Hastamızı birkaç gün gözetimimiz altında kaldıktan sonra taburcu edeceğiz" dedi.
Karaciğer kisti hastalığının insandan insana bulaşmadığını ancak sarılıktan ölümcül alerjik reaksiyonlara kadar birçok sorunu da beraberinde getirdiğini aktaran Aphan, hastalığın tedavisinin yalnızca ameliyatla mümkün olduğunu belirtti.
Bu tür ameliyatların riskli ameliyatlar olduğunu da ifade eden Aphan, bu tür hastalıkları bir tür parazitin oluşturduğunu belirterek, "Eğer parazitin yumurtasının bulaştığı maddeler ağız yoluyla alınırsa yumurtalar bağırsakta açılır ve içinden çıkan parazit aynı şekilde sıklıkla karaciğere yerleşmek üzere insanda kistler oluşturur. Bu hastamızda aynı duruma rastladık" diye konuştu.
Genel cerrahi uzmanı Yücel Yüksel ise, kanama riski olan bir ameliyat olmasına karşın ameliyatta böyle bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını belirtti. Ameliyat sırasında sol karaciğeri tamamen kaplayan bir kiste rastladıklarını anlatan Yücel, "İlk olarak kisti boşaltmayı düşündük ancak kistin içeride kalması durumunda zamanla diğer organlara yayılma riski bulunması nedeniyle hızlı bir şekilde sol taraftaki karaciğeri tamamen almaya karar verdik. Normalde bu tür ameliyatlar çok kanlı geçer ve çok kana ihtiyaç
vardır. Ancak ameliyat sırasından herhangi bir kanama olmadı. Bu yüzden hastanın kan ihtiyacı olmadı. Ameliyat genel olarak çok başarılı geçti. Hastamızın sağlık durumu şu anda gayet iyi" şeklinde konuştu.
Tatvan Devlet Hastanesi'ndeki doktorların ancak böyle bir ameliyat gerçekleştirebileceğini öğrendikleri için kızını Ağrı'dan alarak Tatvan'a getirdiğini anlatan Elif Keşen'in Babası Celaleddin Keşen ve annesi Perizade Keşen, kızlarının ameliyatını başarılı bir şekilde yapan cerrahlara teşekkür etti.
Hastane Başhekimi Reha Sermed Aygören ise, Tatvan Devlet Hastanesi'nde ilk defa bu çapta bir ameliyatın yapıldığını belirterek ameliyatı başarılı bir şekilde sonuçlandıran genel cerrahi uzmanları Esra Aphan ve Yücel Yüksel'i tebrik etti.
Bu tür ameliyatların daha sıklıkla ve başarılı bir şekilde yapılması için çalışacaklarını da kaydeden Aygören, Tatvan Devlet Hastanesi'nin bundan sonra başarılı operasyonlar ve güzel işlerle adından söz ettireceğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim