Eğitimli seyyarların tek tip araçlarıyla kayıt  çiçek, mısır ve kestane sattığını söyleyen İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Artık seyyar kaçmayacak zabıta kovalamayacak. 4 yıllık girişimlerimiz sonucunda hayallerimize kavuştuk” dedi

Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2019 yılında kurulan Sokak Ekonomi Şube Müdürlüğü ile hayatlarının değişmeye başladığını söyleyen İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi Başkanı Evren Laçin, “Bugün  seyyar satıcılar hayal bile edemeyecekleri haklara kavuştu” dedi.  Geçtiğimiz aylarda satış yaptıkları yerleri tespit edilen seyyar satıcılardan mısır, kestane ve çiçek satanların Büyükşehir tarafından eğitime alındığını aktaran Laçin, kursu başarıyla tamamlayan seyyar esnafın İzmir’in farklı noktalarında tek tip araç ve tek tep kıyafetli çalışmaya başladığını açıkladı.

Karışayaka’dan İnciraltı’na

Eğitimlerde 191 kursiyerin belgelerini aldığını söyleyen Evren Laçin, “Dört yıldır kayıt altına alınıp sosyal güvenceye kavuşmak istediğimizi, seyyarın kaçmaktan, zabıtanın ise kovalamaktan bıktığını söylüyorduk. Sesimizi duyan Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer sayesinde Karşıyaka’dan İnciraltı’na kadar bir çok noktada seyyarlarımız denetlenebilir ve hijyenik koşullarda kayıt altında çalışıyor.  Son olarak 30 civarındaki kestane mısır ve kestane tezgahı yine hak sahibi seyyar satıcılara teslim edildi” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’ye örnek olacak”

Türkiye'ye örnek olacak bu projeyi ilk kez İzmir'de hayata geçirdiklerini kaydeden Laçin, “İzmir’e has sokak lezzetlerimize hem yabancı turistler hem de vatandaşlarımız yoğun ilgi gösteriyordu. Şimdi ise denetlendiği için daha hijyenik, iletişim ve pazarlama eğitimi almış seyyar satıcılarımız sayesinde bu ilgi daha da artıyor” şeklinde konuştu. İzmir’deki 250 bin seyyar satıcının, Büyükşehir’in desteği nedeniyle son derece mutlu olduğunu açıklayan Laçin, önümüzdeki günlerde yeni projelerinin de olacağını vurguladı.

"Satarak değil toplayarak da varız"

Sadece meydanlarda satış yaparak değil, sokaklarda da tek tek çöpleri ayrıştırarak geri dönüşüme kazandırdıklarını belirten Laçin şöyle konuştu: "Ege Geri Dönüşüm Kooperatifi'nde de daha önce kendi el arabalarıyla bağımsız olarak çalışan çekçek'çileri biraraya getirdik. Onlara da eğitimler verip tik tip kıyafet ve modern motorlu araçlarla donatıp, yaka kimlik kartlarıyla toplama ve ayrıştırma işlemine başladık. Böylece sokaklardaki başı boşluğu da önlemiş ve bir disiplin sağlamış olduk. Umarım yakın zamanda bu çalışmalar da kent ve ülke geneline yayılır."

Editör: Ersin USTA