Antalya Buse Acar için seferber oldu! Antalya Buse Acar için seferber oldu!
Bu kapsamda yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Alanya SGK Merkez Müdürü Cansever, denetmenler tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 2012 yılında toplam 750 bin TL kayıt dışı çalışan için para cezası uygulandığını belirtti. Cansever, kayıt dışındaki en büyük sorunu küçük işletmeler tarafından yaşadıklarını söyledi.
Alanya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Merkez Müdürü Bekir Cansever, kurum ve kuruluşlarda kayıt dışı işçi çalıştırılmasını önlemeye yönelik yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kayıt dışı çalışanın 2002'li yıllarda yüzde 52 civarlarında olduğunu belirten Cansever, şu anda bu sayının yüzde 36 buçuk ile yüzde 37 arasına düşürüldüğünü kaydetti. Bu rakamların en aza indirilmesindeki mücadele sistemini anlatan Cansever, "Kayıt dışı mücadelede iki türlü denetim var. Biri, Sosyal Güvenlik Denetmenleri vasıtasıyla diğeri de, Sosyal Güvenlik Müfettişleri ile yapılan. Şu anda yereldeki denetimlerin yüzde 80-90'nı Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından yapılıyor. Kayıt dışı mücadele sadece bizim bu denetmenlerle yapmış olduğumuz bir çalışma sistemi değil, tüm kamu kurumları ile de birlikte götürmüş olduğumuz bir sistem" diye konuştu. Antalya Bölgesi'nde denetim yapan görevli sayısının 50 olduğunu belirten Cansever, "Bu kişiler, 2'şerli gruplar halinde Alanya'ya belirli periyodik aralıklarla gelerek denetimlerini gerçekleştiriyor. Bu denetimlerde iki türlü oluyor. Birisi, şikayet ve ihbar üzerine yapılır. Diğeri de, il müdürlükleri tarafından sektörel denetimlerdir" dedi.
EN ÇOK KÜÇÜK İŞLETMELERDE SORUN VAR
Alanya'da sektörel denetimlerin yaz sezonu ile artarak devam ettiğini belirten Cansever, büyük alışveriş merkezleri, kuyumlar, gece kulüpleri, turizm acentelerinde gerekli denetimlerin şimdiye kadar yapıldığını ve yapılmaya da devam ettiğini kaydetti. Alanya'da şu anda 80 bin 4A'ya kayıtlı olan SSK'lı çalışan olduğunu belirten Cansever, bu sayının yaklaşık 60 bininin turizm sektöründe çalıştığını söyledi. Kayıt dışındaki mücadele sonucunda büyük otellerde sorun yaşamadıklarını kaydeden Cansever, "Büyük otellerde kayıt dışı pek fazla sorun olmuyor. Çünkü devletin uygulamış olduğu bazı teşvik programları var. Büyük otellerde çalışan 400-500 kişi oluyor. İşyeri sahipleri bu kadar kişinin teşvikini devletten alıyor. Yıllık bizlerin bir milyona yakın teşvik verdiğimiz yerler var. Sigortasız çalışan tek bir kişi o kurumdaki, bütün teşviki yakıyor. O nedenle büyük kurumlar ve büyük otellerde bu sorun yok. Ancak daha küçük işletmeler olan, butik, apart otel, lokanta, restoran gibi yerlerde kayıt dışı çalışan maalesef ki oluyor" diye konuştu. Cansever, kayıt dışı çalışan kişi cezasının ise 2 bin TL olduğunu da sözlerine ekledi.
380 İŞYERİNE DENETİM YAPILDI
2012 yılında Alanya'da yapılan kayıt dışı denetim sayıları hakkında bilgi veren Cansever, bir yıl içerisinde 380 iş yerine denetim yapıldığını belirtti. Bu denetimlerin sonucunda, 750 bin TL idari para cezası uyguladıklarına dikkat çekerek konuşmasını sürdüren Cansever, "Denetimlerde tescili olmayan işyeri sayısı 60, yine denetimlerde tutanaklara kaydedilen kişi sayısı 3 bin 200.Denetim sonucu tespit edilen tescilli sigortalı sayısı 2 bin 700 ve denetim sonrası sigortalılığı sağlanan kişi sayısı da yaklaşık 320 kişidir" dedi.
ALO 170'İ MUTLAKA ARAYIN
Yine 2012 yılı içerisinde muvaazalı (Anlaşmalı) boşanma denetimlerinde 67 çiftin evliliğinin incelendiğini belirten Cansever, bu sayınında 42 kişisinin incelemeler sonucunda maaşlarına el koyulduğunu belirtti. Bu denetimlerin genelde, şikayet üzerine yapıldığını belirten Cansever, "Bu şikayetlerin yüzde 90'ı kişilerin akrabaları tarafından yapılıyor. Bunun gibi anlaşmalı evlilik ve kayıt dışı şikayetleri olan vatandaşlarımızın kurumumuza gelip dilekçe vermesine gerek yok. Direk ALO 170'i arayarak bize gerekli şikayetlerde bulunabilirler. 170 numaralı hattımıza yapılan, bütün şikayetler tek tek inceleniyor ve ekiplerimiz tarafından gerekli çalışmalar yapılıyor" şeklinde açıklamalarda bulundu. 
Editör: TE Bilişim