Kanser vakalarının üçte biri düzenli taramalar sayesinde önlenebiliyor Kanser vakalarının üçte biri düzenli taramalar sayesinde önlenebiliyor
 Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Işıl Turan, yaz mevsiminde aşırı sıcakların vücut sağlığı üzerindeki etkileri ve sıcaklara karşı alınması gereken önemler hakkında bilgi verdi. Sıcağın olumsuz etkilerine karşı bol su ve sıvı tüketiminin, yaşamsal önem taşıdığını aktaran Turan, yaz aylarında açık renkli ve pamuklu giysiler tercih etmek gerektiğini, pamuklu giysilerin teri emerek toksin maddelerinin vücuttan atılmasına yardımcı olduğunu söyledi. Sıvı elektrolit dengesinin değişmesi sonucu, hipertansiyon ve diyabet gibi hastalıkların yaz aylarında daha sık problemlere yol açtığını anlatan Toksin “Özellikle sıcak yaz aylarında hipertansiyonlu hastalarda tuz alımı kısıtlanmalı, az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı gibi özellikle doymamış yağ asidinden zengin bitkisel sıvı yağlar tüketilmelidir. Her gün 3-4 porsiyon çeşitli taze sebze ve meyve yenilmesi ince ve kalın bağırsağın düzenli çalışmasını sağlayan posa tüketimini de artırır. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller mutlaka sofrada olması gereken besinlerdir. Salam, sosis, sucuk gibi, katkı maddeleri ve aşırı tuz içeren yiyecekler mümkün olduğunca tüketilmemelidir” dedi.
 Sıcakların stres, gerginlik ve aşırı sinire neden olabileceğini bunun da vücutta kan basıncı dengesini olumsuz etkileyen bir faktör olduğunu belirten Turan, hipertansiyon hastalarından stres artırıcı aktivitelerden uzak durmalarını, özellikle yaz aylarında alkol ve kafein tüketimini azaltmalarını istedi. Yaz sıcaklarında giyim şeklinin de dikkat edilmesi gereken önlemlerden biri olduğunu vurgulayan Turan, “Naylon içerikli ve teri emmeyen kumaştan yapılan giysiler, özellikle yaz sıcaklarında sağlığı tehdit edebilir. İçerisinde rahat hareket edilebilecek, açık renkli keten ve pamuk içerikli giysiler tercih edilmelidir. İç giysilerinde mutlaka pamuktan olmasına özen gösterilmelidir. Pamuk terleyen vücudun terini kolayca emer ve vücudun toksin atıklardan korunmasını sağlar. Bunlarla beraber güneşten ve sıcaklardan korunmak için güneş gözlüğü, şapka veya şemsiye kullanılmalıdır. Şapka kullanırken de mutlaka açık renkli olmasına özen gösterilmedir” dedi.
Editör: TE Bilişim