Atık hurdalardan 250 kiloluk sanat eseri Atık hurdalardan 250 kiloluk sanat eseri
 Eskişehir’de hobi maksadıyla antika işiyle uğraşan Arif Sami Göksun, Osmanlı döneminde saraylarda ve haremlerde kullanılmış parfüm şişelerini elinde bulunduruyor. Şişelerin asırlık olduğunu belirten Göksün, “Bu parfüm şişeleri saraylarda ve haremlerde kullanılan o dönemin nadir tarihi eserleridir. Sarayların yanı sıra yüksek tabaka da bu parfümleri kullanmış” dedi.
Tarih meraklısı olduğu için Türkiye’nin farklı yerlerinden arayıp bularak bu parfümleri topladığını belirten Göksün, “Bu tarihi eserlerin benim için manevi değeri ölçülemez. Gözüm gibi, çocuğum gibi bakıyorum. Bunları temizleyerek, koklayarak stres atmak en büyük zevkimdir” diye konuştu.
Eserlerin, Osmanlı döneminde el işçiliği ile yapılmış olmasının da ayrı bir önemi olduğunu belirten Göksün, “Bu eserler şimdikiler gibi değil. Bu eserler benim için tarih demek" dedi.
Göksun, esanslık, pudriyer ve pompa basmalı tarzında yapılmış 6 adet antika parfüm şişesini elinde bulunduruyor.
Müzelerde de bu tür parfüm şişelerine rastladığını savunan Göksün, “ Osmanlı’dan kalma bu eserlerin mutlaka maddi değeri vardır, ancak benim için manevi değeri daha mühim. Maddi olarak da bir fiyatlandırma yapmak kolay değil. Bu şişeleri aldığım zaman geçmişi hatırlıyorum. Ecdadımızın yaşadığı devir gözümde canlanıyor. Şişeler kullanılmayalı çok zaman geçtiği için şişeler artık parfüm değil tarih kokuyor” dedi.

İzmir Haberleri
Editör: TE Bilişim