Manisa Lalesini Koparmanın Cezası 387 Bin 142 TL. Manisa Lalesini Koparmanın Cezası 387 Bin 142 TL.
 Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasıyla ilgili gözaltına alınan 24 kişiden 5'i adliyeye sevk edildi. 19 kişinin ise jandarmada ve emniyette ifade verme işlemleri devam ediyor.
Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 kişiyle ilgili soruşturma başlatıldı. Gözaltına alınan mühendis ve yönetici konumundaki 19 kişinin emniyet ifadeleri alınıyor.

 İfadesi tamamlanan 5 kişi ise Soma Adliyesi’ne sevk edildi. 

ARALARINDA ŞİRKET SAHİBİ VE YÖNETİCİLERİ DE VAR

Gözaltına alınanlardan arasında Soma Madencilik'in sahibi Alp Gürkan'ın olduğu bilgisi de geldi.

Adliye sevk edilenler arasında ise Soma İşletmeleri Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme Müdürü Akın Çelik olduğu belirtildi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. İşletme Müdürü Akın Çelik ve şirkette görevli mühendislerin Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdiği belirtildi.

GÖZALTINA ALINAN İSİMLERDEN BAZILARI

301 kişinin ölümüyle sonuçlanan faciayla ilgili soruşturmada, 'ihmal, birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçlamasıyla gözaltına alınan 24 kişiden 16'sı şunlar:

Soma İşletmeleri Genel Müdür Ramazan Doğru.
Soma Maden İşletmeleri İşletme Müdürü Akın Çelik.
Muhasebe Müdür Yardımcısı Ali Ulu.
Mühendisler 
Ertan Ersoy,
Selçuk Demirci,
Erdem Canbaz,
Harun Güneş,
Hilmi Kazık,
Yalçın Erdoğan,
Saltuk Alp Demirci ve Ergin Yılmaz.

Teknikerler 
Mehmet Avcı,
Halil Dalkıran,
Mehmet Ali Gündüz,
Mustafa Işık,
Necati Demirci ve
Halil Yavuz oldu.

"YAŞAM ODASI YOK, AMA İHMAL DE YOK"

Meydana gelen faciadan 4 gün sonra maden şirketinin sahibi ve 4 yöneticisi kameralar karşısına geçmiş ve anlaşılmaz bir kroki ile şirketin hiçbir ihmalinin bulunmadığını anlatmaya çalışmıştı. Toplantıda yer alan Akın Çelik faciayla ilgili ısrarlı sorular üzerine yaşam odasının olmadığı itiraf etmiş, ancak ''Hiçbir ihmalimiz yok" diye de eklemişti.

301 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

Facianın yaşandığı madendeki arama-kurtarma çalışmaları cumartesi günü sona ermişti. Son iki işçinin cesetlerinin de çıkarılmasıyla hayatını kaybedenlerin sayısı 301 olarak açıklandı.

OCAK TÜMÜYLE BOŞALTILDI

Çalışmaların sona ermesi nedeniyle pazar sabahı görevliler dışında maden ocağının tümüyle boşaltıldığı kaydedildi.

Maden ocağı sahasına girişler, basın mensupları da dahil görevli olmayan herkese kapatıldı. Madende görev yapan gazetecilerin Sabah saatlerinde çıkarıldığı sahada, sadece İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri ile jandarma personeli ve maden çalışanlarının kaldığı açıklandı.

Yangının kısmen devam ettiği gözlenen madende, kuzeybatı kesimdeki iki ocak ağzının tuğlayla örülmeye başlandığı belirtildi.

Editör: TE Bilişim