Bucalı öğrenci, Asya’nın kalbinden ödülle dönüyor Bucalı öğrenci, Asya’nın kalbinden ödülle dönüyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekillerinden Musa Çam, Oğuz Oyan, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gül, Bosna Hersek Büyükelçi Müşteşarı Sabit Subasic, Sivil Toplum Örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Buca Adatepe Mahallesi Özbekistan Caddesi üzerinde bulunan ve 11 Temmuz’u simgelemek üzere 11 metre boyunda olan Srebrenitsa Anıtının üst noktasında bir annenin hayatını kaybetmiş çocuğunu kucağında taşıyan heykeli ile Srebrenitsalı Annelerin acılarını yansıtıyor. Sanatçılar Alı Yaldır, Zafer Dağdeviren ve Derya Ersoy’un yaptıkları heykel açılışına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yoğun programı için katılamadığı açılışta gönderdiği telgraf ile de vatandaşlardan büyük alkış aldı. İnsanların onuruna ve yaşam haklarına zarar veren her türlü eylemin karşısında olduklarını vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu mesajında şunları dile getirdi:

"Srebrenitsa Soykırımını unutturmak için yaptığınız Anıt’ın açılışına davetiniz için teşekkür ederim. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz, her zaman insan onuruna en yüksek değeri veririz ve insan yaşam ve haklarını zarara uğratan veya sona erdiren her türlü eyleme daima karşıyız. Bundan 17 yıl önce Srebrenitsa’da yaşanan katliam tüm insanlık için çok büyük ve ağır bir ayıptır. Tarihte yerini affedilmez bir suç olarak alacaktır. Bu çok anlamlı açılışın tüm insanlığa umut ve barış mesajı vermesinde etkili olmasını diliyorum"

SİNEVİZYON GÖSTERİMİ VE ŞİİR ESİNTİLERİ

Anıt açışlında 17 yıl önce yaşanan insanlık ayıbını anlatan görüntüler Anıt etrafına kurulan Sinevizyon ile katılımcılara gösterildi. Srebenitsa’da olduğu için açılışa katılamayan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak Buca Belediye Başkanı’na sinevizyon aracılığı ile teşekkür etti. Daha sonra soykırımın acısını yüreğinde yaşayan Boşnak kızı Kübra Utku Srebrenitsa’yı anlatan şiiri ile gözyaşlarına karşı koyamadı. Hem gururun hem de duygusallığın yer aldığı Srebrenitsa Anıtı’nın açılışında kürsüye çıkan Buca Belediye Başkanı, Ercan Tatı ise Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na ve katılımcılara teşekkür etti. Tatı, Bosna Hersek’te yaşanan büyük acıyı rakamlarla dile getirdi şunları söyledi,

"Bosna’da 35 bin çocuk öldü, 50 bin kadın tecavüze uğradı, 2 bin kişi evini terk etti ve 18 bin kişi kayıp. Srebrenitsa Anneler Derneği Başkanı Hatice Mehmedoviç bir sözü var, ‘Bir medeniyetin ruhu saklı o mezar taşlarında, şunu anladık ki dünya Sırplara karşı bizi öldürmeleri için müsaade etmiştir. Bir gün tek bir bomba atışında okul bahçesinde 105 çocuk öldürüldü. 2 çocuğumu, 2 kardeşimi, eşimi 4 kuzenimi kaybettim. Ve sadece bir kardeşimin cesedi bulundu. Kayıpları düşünürsek gerçek rakamlar bunlar değil. 11 Temmuz 1995 bu tarih insanlık tarihinde kara bir lekedir. Bu tarih insanlık tarihinin imtihanını insanlık imtihanını kaybettiği tarihtir. Ve bu tarih insan hakları küresel barış söylemi yapan kendilerine medeniyiz diyen şaklabanların maskelerinin düştüğü tarihtir. Ve yine bu tarih medeniyetin medeniyetin körü sağırı oynadığı kısaca medeniyetin soykırımı sadece seyrettiği tarihtir"



SAKIN KATLİAM YAZMA

Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı kısa bir süre önce Srebenitsa’yı ziyarete gittiğinde bir annenin kendisine anıt için teşekkür ettiğini belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü, "Bu soykırım kardeşlerimize Boşnak oldukları için yapılmadı. Müslüman oldukları, Türk oldukları için yapıldı. Orada yaşayan yurttaşlarımızın bir sözü var. Türkiye’de Türk olmak çok kolay gelin bakalım burada Türk olun. Bizim bu anıttaki amacımız, Saraybosna ve Srebrenitsa’daki arkadaşlarımıza, dostlarımıza annelerimize diyoruz ki ‘Acınızı biliyoruz’.

Acı paylaştıkça hafifler ve hafifleyecektir. Yine 2 hafta önce görüntülerde gördüğünüz Srebrenitsa mezarlığını dolaşırken bir anne bana geldi tercüman aracılığıyla ‘Başkanım çok teşekkür ediyorum. Demek ki bizi unutmamışınız unutmayacaksınız. Ama bir şey sormak istiyorum o anıtın altına ne yazacaksınız? ‘ dedi. Amatör gibi görünen çok profesyonel bir soru. Cevap vermek için zorlandığım anda bu sorunun cevabını da kendisi verdi. Bana (Bir tek şey istiyorum. Sakın bu bir katliam demeyin bu bir soykırımdır) dedi. O annemizi de buradan anıyorum. Biz bu anıtı dünyanın neresinde olursa olsun anneler ağlamasın, çocuklarını kaybetmesin diye açıyoruz.

Buca Belediye Başkanı Ercan tatı şayet izin alınabilirse aynı anıtı Srebenitsa’da bir yıl sonra 11 Temmuz’da dikmek istediğini de kaydetti, “Biz toplum olarak soykırım ve teröre karşı olan bir toplumuz. Buca’dan İzmir’den Türkiye’den Saraybosna’ya Srebrenitsa’ya sesleniyorum 'affet bizi Srebrenitsa' diyorum" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

"BU ANLAMLI ANIT İÇİN TEŞEKKÜRLERİMİ SUNUYORUM"

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada, soykırımı lanetledi, “Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’ya yaptığı bu anlamlı anıt için teşekkür etmek istiyoruz. Anıtlar yazıtlar kitaplar bir olayı bir tarihi tespit etmek için gelecek kuşaklara aktarmak ve unutturmama için, buradan alınan dersi tüm insanlığa anlatmak için yapılıyor. Bu anıtta Buca’da İzmir’de soykırımı lanetlemek için yapıldı ve ilelebet yaşacak” dedi.

Başkan kocaoğlu toplumu birlik olmaya da çağırırken, şöyle konuştu, "Bu kentin 8 yıllık belediye başkanı olarak yaptığım iş vardır, yapamadığım iş vardır, bunların hepsi bir tarafa ama hep adil oldum hep birlik ve beraberlikten yana oldum. Hep devletimi, milletimi ve insanımı sevdim. Birlik olalım, birlik olduğumuz zaman yapamayacağımız hiç birşey yoktur. Birlik olduğumuz zaman bize yapılacak hiçbir kötülük yoktur. Onun için ben 200 binin üzerinde hayatını kaybeden Bosnalı kardeşlerimize tanrıdan rahmet diliyorum. Dünyanın hiçbir köşesinde böyle bir soykırım olmasın diyor ve nefretle kınıyorum"

BOSNA SANCAK DERNEĞİ’NDEN ÖVGÜ


2. Dünya Savaşından sonra yaşanan en büyük insanlık dramı olan Srebrenitsa soykırımını anlatan en güzel örneğin “Srebrenitsa Anıtı” olduğunu söyleyen İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gül, bu acıların unutturulmaması için dünyaya Buca’dan seslenildiğini söyledi.

Gül, “Srebrenitsa’da yaşanan acıları unutturmamak için bu anıtı bizlere armağan eden Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’ya teşekkürlerimizi sunuyoruz dedi.

Boşnakların ilk soykırımı Srebrenitsa’da yaşanmadığının altını çizen, Bosna Hersek Büyükelçi Müsteşarı Sabit Subasic, tarihte birçok soykırım yaşadıklarını söyledi. Subasic, "İzmir’de yaşayan Boşnaklar da bu soykırımı yaşamamak için göç etmişlerdir. İzmir’de 11 Temmuz’da Bosna’da ve Dünyanın her yerinde zor bir gün geçiriliyor. Ama bunları anlatacak bir anıtımız yoktu. Daha önceki soykırımlarda da yaşanlar içinde bir anıt yapılmadı maalesef. Son soykırımda yaşanan şehitlerimizin ancak anıtları yapılıyor. Bu yapılan anıt büyük bir adımdır. Bir daha ki soykırımların yaşanmaması için bu anıtı yapan Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı’ya teşekkürlerimizi sunuyorum. Geleceğimizi aydınlatacağı için” diye konuştu.



DÜNYA BARIŞI İÇİN BEYAZ GÜVERCİN

Anıtın kurdele kesiminin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı ve konuklar gökyüzüne beyaz güvercin bırakarak dünya barışına mesaj verdiler.
Daha sonrasında Bosna’dan gelen bir grup konuk Belediye Başkanı Ercan Tatı ile birlikte anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: TE Bilişim